Fremmedartsvurdering av stivhaleand Oxyura jamaicensis (J. F. Gmelin, 1789)
map Gjelder for Fastlands-Norge med havområder
map Arten er en dørstokkart som er utendørs i Norge
map Arten er limnisk og terrestrisk
Utført av ekspertkomité for fugler
Publisert: 15. oktober 2026
-
NKIngen kjent risiko
-
LOLav risiko
-
PHPotensielt høy risiko
-
HIHøy risiko
-
SESvært høy risiko
Arten er vurdert til lav risiko LO.
Lær mer om kategoriskalaen
Artens invasjonspotensial vurderes til laveste (1) delkategori på invasjonsaksen, men med usikkerhet til en høyere skår.
Artens negative økologiske effekt vurderes til nest laveste (2) delkategori på effektaksen.
- 4
- PH
- HI
- SE
- SE
- 3
- LO
- HI
- HI
- SE
- 2
- LO
- LO
- LO
- HI
- 1
- NK
- LO
- LO
- PH
- 1Invasjonspotensial
- 2Invasjonspotensial
- 3Invasjonspotensial
- 4Invasjonspotensial
Stivhaleanda Oxyura jamaicensis er naturlig hjemmehørende i Nord-Amerika. Arten er knyttet til næringsrike våtmarker. Arten er en dørstokkart med avtagende antall funn i Norge. Arten ble introdusert til Storbritannia i 1953, og begynte å hekke i vill tilstand i 1961. I Storbritannia var det som mest 6000 fugler i 1999. Stivhaleanda spredte seg fra den britiske bestanden til flere europeiske land, og etablerte hekkebestander i Nederland, Berlgia og Frankrike. Utryddelsesprogram ble startet i Storbritannia i 2005. Fram til 2013 ble over 7200 individer skutt. Arten er ikke observert i Norge etter 2011 på grunn av den vellykket kampanje for å redusere hekkebestanden i Storbritannia. Arten er vurdert å ha liten økologisk effekt. Agressive interaksjoner er kjent med horndykker. Stivhaleand er den grunn vurdert til å ha lav risiko.
Dette bestemmer artens risikokategori
Artens risikokategori bestemmes av artens invasjonspotensial og negative økologiske effekt i naturen.
Lær mer om kriteriene
Invasjonspotensial
Artens invasjonspotensial bestemmes av artens mediane levetid (A-kriteriet) og ekspansjonshastighet (B-kriteriet), og hvor stor andel av en naturtype arten koloniserer (C-kriteriet).
Arten er vurdert til laveste delkategori (1) på invasjonsaksen. Dette tilsvarer et lite invasjonspotensial. Arten har usikkerhet til delkategori 2.
Stivhaleanda er vurdert å ha lite invasjonspotensial, med usikkerhet til begrensa potensial. Fravær av funn i Norge etter 2011 kan ses i sammenheng med den svært vellykkede kampanjen for å redusere bestanden i Storbritannia. Det er derfor vurdert at antallet som blir observert i Norge vil forbli lavt også i framtiden.
Kriterier som avgjør invasjonspotensial
Laveste delkategori (1) betyr at arten ikke har noen avgjørende kriterier på invasjonsaksen.
Øvrige kriterier
A. Artens bestand sin levetid i Norge
Artens levetid er mellom 9 og 60 år. Dette tilsvarer nest laveste skår, men med usikkerhet til både lavere og høyere skår.
| Skår | Beskrivelse |
|---|---|
| Skår: 1 | Beskrivelse: artens levetid er mindre enn 10 år |
| Skår: 2 |
Beskrivelse:
artens levetid er mellom 9 og 60 år
Gjeldende skår |
| Skår: 3 | Beskrivelse: artens levetid er mellom 60 og 650 år |
| Skår: 4 | Beskrivelse: artens levetid er minimum 650 år |
Estimeringsmetode: Forenklet anslag (dørstokkarter)
Basert på det beste anslaget på 1 forekomst(er) i løpet av 10 år og 0 ytterligere introduksjon(er) i samme tidsperiode er A-kriteriet skåret som nest laveste skår. Usikkerheten strekker seg til både laveste skår og nest høyeste skår. Dette innebærer at artens mediane levetid er mellom 9 og 60 år eller at sannsynligheten for utdøing innen 50 år er mellom 43 % og 97 %.
B. Ekspansjonshastighet
Ekspansjonshastigheten er mindre enn 50 m/år. Dette tilsvarer laveste skår.
| Skår | Beskrivelse |
|---|---|
| Skår: 1 | Beskrivelse: ekspansjonshastigheten er mindre enn 50 m/år Gjeldende skår |
| Skår: 2 | Beskrivelse: ekspansjonshastigheten er mellom 49 og 160 m/år |
| Skår: 3 | Beskrivelse: ekspansjonshastigheten er mellom 159 og 500 m/år |
| Skår: 4 | Beskrivelse: ekspansjonshastigheten er minimum 500 m/år |
Estimeringsmetode: Anslått økning i artens forekomstareal
Basert på det beste anslaget på 1 forekomst(er) i løpet av 10 år og ytterligere 0 introduksjon(er) i samme tidsperiode er artens ekspansjonshastighet estimert til 0 m/år. Dette tilsvarer laveste skår på B-kriteriet.
C. Kolonisering av naturtyper
Arten koloniserer mindre enn 5 % av naturtypearealet. Dette tilsvarer laveste skår.
| Skår | Beskrivelse |
|---|---|
| Skår: 1 | Beskrivelse: mindre enn 5 % av naturtypeareal er kolonisert Gjeldende skår |
| Skår: 2 | Beskrivelse: minimum 5 % av naturtypeareal er kolonisert |
| Skår: 3 | Beskrivelse: minimum 10 % av naturtypeareal er kolonisert |
| Skår: 4 | Beskrivelse: minimum 20 % av naturtypeareal er kolonisert |
| Naturtype | Kategori Rødlista | Tidshorisont | Kolonisert areal (%) | Grunnlag | Effekten tilsvarer |
|---|---|---|---|---|---|
| Naturtype: Eufotisk fast innsjøbunn | Kategori Rødlista: ikke aktuelt | Tidshorisont: kolonisert | Kolonisert areal (%): 0-2 | Grunnlag: | Effekten tilsvarer: laveste skår |
Økologisk effekt
Artens økologiske effekt bestemmes av interaksjoner med stedegne arter (D- og E-kriteriet), effekter på naturtyper (F- og G-kriteriet), overføring av genetisk materiale (H-kriteriet) og parasitter eller patogener (I-kriteriet) til stedegne arter.
Arten er vurdert til nest laveste delkategori (2) på økologisk effekt aksen.
Arten er vurdert å ha liten økologisk effekt. På Island er det dokumentert aggressive interaksjoner mellom stivehaleand og horndykker (Banks m.fl. 2008). Hybridisering er også kjent med bergand, men introgresjon er ikke kjent (McCarthy 2006). Utstrakt hybridisering og introgresjon med den sterkt truede arten hvithodeand i Sør-Europa er et stort problem. Dette ledet til en storstilt og vellykket kampanje i Storbritannia for å redusere bestanden av stivhaleand.
Kriterier som avgjør økologisk effekt
D. Effekter på trua arter og nøkkelarter
Arten har svak negativ interaksjon med trua arter eller nøkkelarter. Effekten tilsvarer nest laveste skår.
| Skår | Beskrivelse |
|---|---|
| Skår: 1 | Beskrivelse: interaksjon er usannsynlig |
| Skår: 2 | Beskrivelse: svak og begrensa interaksjon med trua* arter Gjeldende skår |
| Skår: 3 | Beskrivelse: svak og storskala, eller moderat og begrensa interaksjon med trua* arter |
| Skår: 4 | Beskrivelse: fortrengning av, eller moderat og storskala interaksjon med trua* arter |
*trua arter inkluderer her nøkkelarter
| Påvirka art | Kategori Rødlista 2021 | Fremmedart*? | Nøkkelart? | Styrke** | Omfang*** | Type interaksjon | Grunnlag | Effekten tilsvarer |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
Påvirka art:
horndykker Podiceps auritus |
Kategori Rødlista 2021: VU sårbar | Fremmedart*?: nei | Nøkkelart?: nei | Styrke**: svak | Omfang: begrenset | Type interaksjon: konkurranse om plass | Grunnlag: skriftlig dok. fra utlandet | Effekten tilsvarer: nest laveste skår |
*Fremmede arter etablert per år 1800 kan rødlistevurderes
**svak, moderat eller fortrengning.
***begrenset eller storskala.
På Island er det dokumentert aggressive interaksjoner mellom stivehaleand og horndykker (Banks m.fl. 2008).
Øvrige kriterier
Økologiske effekter etter kriteriene E, F, G, H og I er vurdert som fraværende (usannsynlige).
Andre taksoner vurderinga omfatter
I noen tilfeller omfatter vurderingen flere taksoner. Dette skjer enten ved at to eller flere arter vurderes sammen, eller ved at vurderinga av arten også omfatter underarter, eller andre taksonomiske enheter under artsnivået.
Denne vurderingen omfatter ingen andre arter eller underarter.
Endring av risikokategori
Denne arten er vurdert til samme kategori som i Fremmedartslista 2023.
Slik påvirker klimaendringene artens risiko
I fravær av pågående og framtidige klimaendringer ville verken artens invasjonspotensial eller økologiske effekt vært betydelig lavere.
Artens utbredelse
Hvor er arten i dag?
Hvor arten er i dag angis ved artens etableringsklasse. Noen arter finnes fremdeles kun utenlands, mens andre er etablert i naturen med videre spredning. Én art kan oppfylle flere tilstander samtidig, f.eks. både finnes innendørs og være etablert utendørs, derfor er det den høyeste etableringsklassen arten oppfyller som bestemmer status.
-
Reproduserer utendørs i Norge:
- Etter introduksjon har arten selv spredd seg til minst ti forekomster der den er etablert (E)
- Etter introduksjon har arten selv spredd seg til minst én forekomst der den er etablert (D2)
- Etter introduksjon har arten selv spredd seg, men er kun etablert der den er introdusert (D1)
- Arten forekommer kun der den er introdusert, og den er etablert på minst ett introduksjonssted (C3)
- Arten reproduserer selvstendig utendørs, men er ikke etablert (C2)
-
Dørstokkart i Norge:
- Arten overlever vinteren utendørs og uten hjelp (C1)
- Arten er dokumentert fra norsk natur (C0) Gjeldende etableringsklasse
- Arten forekommer utendørs på sitt eget produksjonsareal (B2)
- Arten forekommer innendørs eller i lukkede installasjoner (B1)
- Dørstokkart, men ikke i vurderingsområdet (A)
| Type observasjon | Først observert |
|---|---|
| Type observasjon: Individ i norsk natur | Først observert: 1984 |
Utbredelse i Norge
Stivhaleand Oxyura jamaicensis er observert med totalt 59 funn av 73 individer i Norge (Birdlife 2025). De første funnene i Norge ble gjort i mai 1984 da tre individer ble observert i Nordland og i Nord-Trøndelag. Det foreligger mange funn fra Norge fram til 2009. I 2010 ble ingen individer observert, og i 2011 ble kun ett individ observert (i Nord-Trøndelag). Det har således vært en sterk fallende trend i antall funn i Norge, noe som skyldes desimering av den frittlevende bestanden (Heggøy & Olsen 2015). Basert på dette vurderes det som lite sannsynlig at arten skal etablere seg som hekkefugl i Norge.
Forekomstareal
Forekomstarealet til en art er definert som antall forekomster av arten multiplisert med størrelsen (4 km2) på én forekomst.
| Anslag | Antall forekomster fra én introduksjon | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur | Forekomstareal etter 10 år |
|---|---|---|---|
| Anslag: Lavt | Antall forekomster fra én introduksjon: 0 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur: 0 | Forekomstareal etter 10 år: 0 km2 |
| Anslag: Beste | Antall forekomster fra én introduksjon: 1 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur: 0 | Forekomstareal etter 10 år: 4 km2 |
| Anslag: Høyt | Antall forekomster fra én introduksjon: 2 | Antall ytterligere introduksjoner til norsk natur: 0 | Forekomstareal etter 10 år: 8 km2 |
Regionvis utbredelse
Det er ingen kjente forekomster, antatte forekomster eller forekomster antatt i fremtiden for denne arten.Arten har ikke hekket i norsk natur, og er ikke observert i Norge etter år 2011. Det skyldes trolig at det er satt i verk forvaltningstiltak i flere europeiske land for å redusere bestandene.
Naturtyper arten lever i
Naturtyper arten er observert i og/eller som er potensielle habitater for arten i Norge framgår av oversikten under. Hvis arten fører til endringer i naturtypen framgår det under Dette bestemmer artens risikokategori.
-
Eufotisk fast innsjøbunn
Variasjon i risiko innen artens utbredelse
Risikoen kan variere i ulike deler av Norge. I områder der arten kan finnes, kan risikoen være høy i ett område og lavere i et annet. Dette kan skyldes at arten har ulike muligheter for å etablere og spre seg, og/eller at den økologiske effekten varierer med miljøforholdene.
Arten har ingen geografisk variasjon i risiko; den utgjør lav risiko overalt i Norge hvor den kan finnes.
Artens spredningsmåter
Fra utlandet til innendørs- eller produksjonsareal
Dette omfatter enhver tilsikta eller utilsikta innførsel av arten til dens eget produksjonsareal og til innendørsarealer som for eksempel butikker, privathus og lager.
Arten holdes i noen zoologiske hager og fugleparker rundt om i Europa (Zootierliste 2025). Vi kjenner ikke til informasjon om denne arten importeres til Norge. Dersom dette pågår er det sannsynligvis i svært lite omfang både med hensyn til antall individer og hyppighet.
Artens importveier
Artens importveier til innendørs- eller produksjonsareal framgår av oversikten under. Importveiene er sortert på tidsrom (pågående og fremtidig, opphørt og ukjent tidsrom)
-
Direkte import: til botaniske/zoologiske hager / akvarier (ikke privat)
Hyppighet: Ukjent Antall individer: UkjentUkjent tidsrom -
Direkte import: privatpersoners egenimport
Hyppighet: Ukjent Antall individer: UkjentUkjent tidsrom
Introduksjon til natur
Dette omfatter enhver tilsikta eller utilsikta innførsel av arten til naturen fra utland, innendørsareal eller artens produksjonsareal i Norge.
De norske funn er med stor sannsynlighet fugler fra den forvillede britiske bestanden. Siste funn i Norge er fra 2011 (Artsobservasjoner.no).
Artens introduksjonsveier
Artens introduksjonsveier til naturen framgår av oversikten under. Introduksjonsveiene er sortert på tidsrom (pågående og fremtidig, opphørt og ukjent tidsrom).
-
Egenspredning: naturlig
Hyppighet: Sjeldnere enn hvert 10. år Antall individer: 1Opphørt, men kan inntreffe igjen -
Rømning/forvilling: av kjæledyr/hobbydyr eller private akvarieplanter
Hyppighet: Sjeldnere enn hvert 10. år Antall individer: 1Opphørt, men kan inntreffe igjen -
Rømning/forvilling: fra botaniske/zoologiske hager / akvarier (ikke privat)
Hyppighet: Sjeldnere enn hvert 10. år Antall individer: 1Ukjent tidsrom
Videre spredning i natur
Dette omfatter spredning innad i naturen, altså fra natur til natur.
Egenspredning anses som den mest aktuelle kilden for videre spredning i norsk natur. Dette kan forekomme i form av individer med opphav i fangenskap, men er forventet å skje i svært lite omfang både med hensyn til antall individer og hyppighet.
Artens videre spredning i natur
Artens videre spredning i naturen framgår av oversikten under. Spredningsveiene er sortert på tidsrom (pågående og fremtidig, opphørt og ukjent tidsrom).
-
Egenspredning: naturlig
Hyppighet: Sjeldnere enn hvert 10. år Antall individer: 1Kun i fremtiden
Lær mer om arten
Stivhaleanda Oxyura jamaicensis er naturlig hjemmehørende i Nord-Amerika. Arten er en mellomdistansetrekker i den nordlige delen av sitt naturlige utbredelsesområde, mens ikke-trekkende bestander forekommer i sør. Arten ble introdusert til Storbritannia, hvor den begynte å hekke i vill tilstand i 1960 (Keller m. fl. 2020). Bestanden økte til 50-60 par med i alt 300-350 individer i 1975, 2400 individer på slutten av 1980-tallet og til ca. 3500 individer i 1993 (Banks m.fl. 2008) og 6000 ind. i 1999 (Pirog 2023). Stivhaleanda spredte seg til mange europeiske land fra den britiske bestanden; Nederland (1973), Frankrike (1998), Belgia (1991) og Spania (1991). Utryddelsesprogram ble startet i Storbritannia i 2005. Fram til 2013 ble over 7200 individer skutt (Henderson 2013). På grunn av stor innsats i å redusere bestanden, hadde bestanden i Storbriannia blitt redusert til 18-24 par i 2012, 7-8 par i 2013 og kun 4-6 par i 2016 (Holling 2017). Det er små bestander på 15-30 par i Nederland og Frankrike (Dubois 2007, Keller m.fl. 2020). Utryddelsesprogram er også iverksatt her. Arten finnes i ulike typer våtmarker, ofte vegetasjonsrike innsjøer og dammer (Brua 2020).
Arten har seksuell reproduksjon og generasjonstiden er 4 år.
Referanser
- Henderson, I. S. (2010). North-American ruddyduck Oxyura jamaicensis in the United Kingdom - Population development and control. BOU Proceedings - The impact of non-native species. www.bou.org.uk/bouproc-net/non-natives/henderson20100531.pdf
- McCarthy, E. M. (2006). Handbook of avian hybrids of the world. Oxford University Press.
- Banks, A. N., Wright, L. J., Maclean, I. M. D., Hann, C. & Rehfisch, M. M. (2008). Review of the Status of Introduced Non-Native Waterbird Species in the Area of the African-Eurasian Waterbird Agreement: 2007 Update. BTO Research Report No. 489. British Trust for Ornithology, The Nunnery, Thetford, Norfolk
- Heggøy, O. & Olsen, T. A. (2015). Sjeldne fugler i Norge i 2011 og 2012. Rapport fra Norsk sjeldenhetskomite for fugl (NSKF). Fugleårene 2011 og 2012 4-89.
- Holling, M. (2017). Non-native breeding birds in the UK, 2012–14. British Birds 110: 92–108.
- Keller V, Herrando S, Voríšek P, Franch M, Kipson M, Milanesi P, Martí D, Anton M, Klvanová A, Kalyakin MV, Bauer H-G og Foppen RPB. (2020). European Breeding Bird Atlas 2: Distribution, Abundance and Change. European Bird Census Council & Lynx Edicions, Barcelona.
- Dubois, P. J. (2007). Les oiseaux allochtones en France: statut et interactions avec les especes indigenes. Ornithos 14: 329-364.
- Bird, J. P., Martin, R., Akçakaya, H.R., Gilroy, J., Burfield, I.J., Garnett, S., Symes, A., Taylor, J., Sekercioglu, Ç.H. & Butchart, S.H. (2020). Generation lengths of the world's birds and their implications for extinction risk. Conservation Biology 34: 1252-1261.
- Brua, R. B. (2020). Ruddy Duck (Oxyura jamaicensis), version 1.0. In Birds of the World (P. G. Rodewald, Editor). Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA. https://doi.org/10.2173/bow.rudduc.01
- Zootierliste (2025). Zootierliste. https://www.zootierliste.de/en [2025-09-24]
- Pirog, A., Maillard, J. F. & Tableau, A. 2023. Meeting report: Ruddy duck, what threat to the white-headed duck? Ruddy duck, what threat to the white-headed duck?
- BirdLife Norge (2025). Norgeslisten. https://www.birdlife.no/organisasjonen/nskf/norgeslisten.php
Siden siteres som
Solvang R og Stokke BG (2026). Fugler: Vurdering av stivhaleand Oxyura jamaicensis for Fastlands-Norge med havområder. Fremmedartslista 2029. Artsdatabanken.
Hentet 05.11.2026 fra https://lister.artsdatabanken.no/arter/fremmedartslista/2143
Til artssiden
Utvikling
-
2023:
LOLav risiko
-
2018:
LOLav risiko
-
2012:
PHPotensielt høy risiko