- Rødlista for naturtyper 2025 >
- Kysttilknyttet korallrev-bunn
-
Rødlista for naturtyper 2025 keyboard_arrow_right
- Har du utfyllende kunnskap om naturtyper? keyboard_arrow_right
- Hvilke naturtyper blir vurdert, og hvorfor? keyboard_arrow_right
- Hvem utfører vurderingene? keyboard_arrow_right
- Vurderingsområder keyboard_arrow_right
- Hvordan har vi gjennomført rødlistevurderingene? keyboard_arrow_right
- Oversettelse mellom NiN-versjoner keyboard_arrow_right
- Vurdering av naturtyper i ferskvann keyboard_arrow_right
- Slik gir du innspill på foreløpige vurderinger keyboard_arrow_right
Kysttilknyttet korallrev-bunn Korallrev (Marine bunnsystemer)
Gi innspill til vurderingen nederst på siden
Utført av ekspertkomité for Marint
sist endret: torsdag 24. april 2025 22:36
Endelig kategori og kriterium: NT C2a + C2b
Naturtypen er vurdert til nær truet NT for Norsk rødliste for naturtyper 2025.
Kategorien kommer av abiotisk forringelse.
-
NEikke vurdert
-
LCuten risiko
-
DDdatamangel
-
NTnær truet
-
VUsårbar
-
ENsterkt truet
-
CRkritisk truet
-
COgått tapt
Beskrivelse av naturtypen
Korallrev-bunn er i Rødlista for naturtyper 2025 skilt ut i to vurderingsenheter: en som er kysttilknyttet og en som er havtilknyttet.
Her bruker vi en grense på 4 nautiske mil fra grunnlinjen for å skille mellom kysttilknyttede og havtilknyttede naturtyper (så er det ikke strengt delt etter vannmasse som ville dele fjorder etter dybde). Innenfor denne grensen har korallrevbunn morfologier som hovedsakelig er påvirket av topografi (kalt «arvet morfologi»; Wheeler et al. 2007), ettersom revene vokser på fjordterskler, bakken eller vegg (Järnegren & Kutti 2014).
I Norge er korallrev-bunn dannet hovedsakelig av steinkorallarten øyekorall (Desmophyllum pertusum (Linnaeus, 1758), tidligere kjent som Lophelia pertusa (Linnaeus, 1758)). Siden disse korallene danner en 3-dimensjonal struktur som gir habitat til mange andre arter og øker biologisk mangfold spesielt av mindre dyr i forhold til omliggende områder, anses korallrev-bunnen som en hovedtype i Natur i Norge systemet. Korallrev-bunnen gjelder både for den levende koralltoppen, rammeverk av døde korallskjeletter som bygges opp over tid og omkringliggende korallgrusområder. Da naturtypen dannes på fjordvegger, faller de døde korallskjelettene til fjordbunnen, så er det mulig disse sonene er atskilt av dybde.
Blant Norges kysttilknyttede korallrev-bunn finnes verdens grunneste øyekorallrev på 39 meters dyp i Trondheimsfjorden, ellers forekommer de dypere ned til cirka 400m dyp i fjordene. Den nordligste kjente forekomst av øyekorallrev-bunn i verden, "korallen"-revet, finnes vest for Sørøya i Nord-Norge.
Dårlig kartlegging er et problem for kunnskapen om denne naturtypen. Mesteparten av de kjente forekomstene har blitt oppdaget av små arealundersøkelser med ulike formål. Storskala kartlegging er vanskelig innenfor 12 nm av kysten, siden høyoppløselige dybdedata, som kan veilede målrettede undersøkelser, er sikkerhetsgradert informasjon under Forsvaret på grunn av “Midlertidig lov om beskyttelse av og kontroll med geografisk informasjon av hensyn til rikets sikkerhet” (LOV-2015-08-07-83).
Denne vurderingsenheten er inkludert i det OSPAR vurderer som et "truet og/eller minkende habitat: Lophelia pertusa reefs".
Oppsummering
A-og B-kriteriet:
På grunn av dårlig kartlegging er det vanskelig å vurdere endringer i totalareal for denne naturtypen. Historisk antas mindre enn 20% av arealet å være tapt. Med vern siden 1999 forventer vi mindre tap enn dette i fremtiden, og med de siste 26 årene under vern regner vi også den nåtidige arealnedgangen som liten. Om havforsuringen skjer raskere enn antatt i fjordene vil dette sannsynligvis være hovedårsaken til kommende tap av areal. Inntil vi har mer informasjon om havforsuring i fjordene vurderes A-kriteriet til LC.
C-kriteriet:
Vi antar at ≥30% av korallrev-bunn innenfor 4nm ble påvirket med ≥30% biotisk forringelse historisk (siste 50 år). Dette skyldes hovedsakelig trålfiske, men de siste 10 årene er det også effekter fra oppdrettsanlegg (organisk utslipp, kjemisk behandling, osv) som fører til at korallene og det assosierte dyrelivet reduseres eller dør.
I de neste 50 årene vil en kombinasjon av klimaeffekter (endret lagdeling i vannsøylen, mindre fornyelse av bunnvann, økt overflatetemperatur, havforsuring), trålfiske og oppdrettsanleggeffekter påvirke vurderingenheten. Vi legger dette som grunn til at andelen av arealet som blir påvirket vil øke til ≥50%, mens graden av forringelse holdes på 30-50%. Dette er en svært konservativ tolkning av Juva et al. (2018), og vi oppfordrer til at dette blir tatt i betraktning ved neste vurdering. Basert på disse vurderingene vurderes C-kriteriet til kategorien nært truet (NT).
D-kriteriet:
Det er ingen data tilgjengelig for signifikant biotisk forringelse av vurderingsenheten.
E-kriteriet:
Det er ingen data tilgjengelige for å kunne vurdere E-kriteriet.
Dette resulterer i den totale vurderingen av naturtypen til kategorien nært truet (NT), basert på C2a og C2b-kriteriet.
Påvirkningsfaktorer
Mer om karakterisering av påvirkningsfaktorer i metodeveilederen
Påvirkningsfaktor | Tidspunkt | Omfang | Alvorlighetsgrad |
---|---|---|---|
Påvirkning på habitat > Habitatpåvirkning i marine miljø > Marin akvakultur | Pågående | Majoriteten av arealet påvirkes (50-90%) | 30-50% forringelse av tilstand |
Påvirkning på habitat > Habitatpåvirkning i marine miljø > Deponering, dumping, utfyllinger (inkl. moloer og havneanlegg) | Pågående | Minoriteten av arealet påvirkes (<50%) | 30-50% forringelse av tilstand |
Påvirkning på habitat > Habitatpåvirkning i marine miljø > Bunntråling | Pågående | Minoriteten av arealet påvirkes (<50%) | 30-50% forringelse av tilstand |
Klimatiske endringer > Havforsuring | Kun i fremtiden | Hele arealet påvirkes (>90%) | Ukjent |
Innenfor 4 nautiske mil fra grunnlinjen har bunnkontaktfiske vært en betydelig påvirkningsfaktor de siste 50 årene. Bunntråling kan mekanisk ødelegge levende koraller, konvertere døde skjelettstrukturer til korallgrus og resuspendere sedimenter som kan begrave deler av revet. Tråling vil også fjerne eller signifikant endre de assosierte bunnsamfunnene (Fosså et al. 2002). Lokalt langlinefiskeri kan også fange, knekke eller ødelegge korallskjeletter (Buhl-Mortensen & Freiwald 2024). De siste 20–30 årene har fiskeriet blitt strengere regulert (FOR-2021-12-23-3910 § 15) og fra 1999 ble korallrev beskyttet ved lov (FOR-1999-03-11-299 og FOR-2016-01-08-8). I tillegg oppnevner lovene en rekke marine verneområder. Derfor er fiskeripåvirkningen betydelig redusert, men rev som ikke er kartlagt er ikke mulig for fiskerne å planlegge å unngå.
Øyekoraller har generelt vært antatt å være motstandsdyktige mot turbiditet og eksponering for uorganiske sedimentpartikler, men organisk fekalt utslipp fra oppdrettsanlegg har dokumentert negativ effekt på korallenes helse og overlevelse. Resultatet er redusert energiopptak hos korallene, noe som fører til en 70 % reduksjon i vekst og en 50 % reduksjon i energireserver (Kutti et al. 2022). Kolonier, og dermed levende korallrev opptil 1 km unna oppdrettsanlegg, kan bli påvirket i minst ett år etter eksponeringen har opphørt (Kutti et al. 2022). Kjemikalier og tungmetallbelastning i utslipp fra oppdrettsanlegg kan også ha negative effekter på fastsittende bunndyr som ikke kan unnslippe områder med høye konsentrasjoner (Järnegren & Kutti 2014). Endringer i bunndyrsamfunnssammensetning og nedgang i artsmangfold nær oppdrettsanlegg er påvist i andre naturtyper (Dunlop et al. 2021) og forventes å være tilsvarende her.
Mens klimaendringer påvirker de fleste naturtyper på en eller annen måte, er noen prognoser spesielt alvorlige for fjorder og særlig for korallrevbunn (Juva et al. 2021). Sterkere temperaturøkning, endret lagdeling og blandingsgrad av vannmassene, redusert bunnvannsfornyelse og havforsuring (C-kriteriet; abiotisk forringelse) er alle forventet å skje i et raskere tempo i norske fjorder enn i åpent hav (Juva et al. 2021). Vi har derfor valgt å inkludere klimaeffekter i denne vurderingen, gitt muligheten for sterkere klimaendringer i fjordene, de kumulative effektene av flere stressfaktorer på revbyggende koraller, og det faktum at denne naturtypen har verdens grunneste forekomst, noe som kan indikere nærhet til en toleransegrense. Samtidig er det stor usikkerhet knyttet til disse prognosene (McGovern et al. 2022), noe som krever økt overvåking av flere fjorder i Norge for å kunne forutsi effektene mer presist (Jones et al. 2018). Disse usikkerhetene, sammen med øyekorallers høye toleranse for varierende forhold (Buhl-Mortensen & Freiwald 2024, Baco et al. 2017) og "Atlantifiseringen" av Barentshavet (Ingvaldsen et al. 2021) som på lang sikt kan føre til at denne naturtypen utvider sitt utbredelsesområde, er årsak til at vi i denne vurderingen har justert ned den maksimale forutsagte påvirkningen til en mer konservativ tolkning.
Avhending av gruveavfall (fjorddeponi) pågår i noen fjorder i Norge. Selv om kun en liten del av naturtypen sannsynligvis blir direkte påvirket av gruveutslipp fra land, kan de høye sedimentasjonsratene (omtrent 10 ganger bakgrunnsnivå) i opptil 2 km fra avhendingsstedet være en betydelig påvirkningsfaktor (Järnegren & Kutti 2014). Levende koraller kan tåle dette gjennom en renseprosess (Larsson et al. 2013), men det døde revet antas å være mindre motstandsdyktig. Sedimentene kan tette igjen hulrommene i korallrammen (korallskjelettet) og gruslagene, noe som over tid kan føre til at revet blir helt eller delvis begravet (C-kriteriet; abiotisk forringelse).
Vurderingskriteriene
- Utslagsgivende kriterier Alle kriterier
-
A - Reduksjon i totalarealet
Reduksjon av naturtypens totalareal i løpet av en 50-årsperiode
A1 Reduksjon siste 50 år LC A2a Reduksjon kommende 50 år LC A2b Reduksjon i en 50-årsperiode (fortid, nåtid, fremtid) LC Konklusjon LC -
B - Begrenset geografisk utbredelse
Utbredelsesareal i dag (B1) eller antall 10 × 10 km ruter hvor naturtypen finnes i dag (B2). Minst ett av underkriteriene a-c må være angitt for at kategorien B1 og/eller B2 skal gjelde.
B1 Utbredelsesareal LC B1a Pågående nedgang i areal eller kvalitet B1b Påvirkningsfaktor som medfører nedgang i areal eller kvalitet B1c Antall lokaliteter/trusler Konklusjon LC B2 Antall 10 x 10 km forekomstruter LC B2a Pågående nedgang i areal eller kvalitet B2b Påvirkningsfaktor som medfører nedgang i areal eller kvalitet B2c Antall lokaliteter/trusler Konklusjon LC B3 Trusseldefinerte lokaliteter Konklusjon NE -
C - Abiotisk forringelse
Andel av totalarealet som er forringet, og graden av forringelse, basert på endring i en abiotisk variabel, i løpet av en vurderingsperiode på 50 år.
C1 Andel av totalareal forringet siste 50 år ≥ 30 % C1 Grad av abiotisk forringelse siste 50 år ≥ 30 % Konklusjon LC C2a Andel av totalareal forringet kommende 50 år ≥ 50 % C2a Grad av abiotisk forringelse kommende 50 år ≥ 30 % Konklusjon NT C2b Andel av totalareal forringet i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) ≥ 50 % C2b Grad av abiotisk forringelse i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) ≥ 30 % Konklusjon NT -
D - Biotisk forringelse
Andel av totalarealet som er forringet, og graden av forringelse, basert på endring i en biotisk variabel, i løpet av en vurderingsperiode på 50 år.
D1 Andel av totalareal forringet siste 50 år NE D1 Grad av biotisk forringelse siste 50 år NE Konklusjon NE D2a Andel av totalareal forringet kommende 50 år NE D2a Grad av biotisk forringelse kommende 50 år NE Konklusjon NE D2b Andel av totalareal forringet i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) NE D2b Grad av biotisk forringelse i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) NE Konklusjon NE -
E - Kvantitativ risikoanalyse
Angir den estimerte sannsynligheten for at økosystemet går tapt
E Kvantitativ risikoanalyse NE
Naturtypens areal
Totalareal er naturtypens kjente areal per i dag. Utbredelsesarealet er et minimum konvekst polygon som omslutter alle forekomstene av typen. Antall forekomster er antall 10 x 10 km ruter der naturtypen forekommer. Forklaring til areal
Kjent areal km² | Mørketall | Beregnet areal km² (kjent * mørketall) | |
---|---|---|---|
Totalareal | 39,5 | 2,12 | 83,74 |
Utbredelsesareal | 375700 | 1,2 | 450840 |
Antall forekomster | 92 | 2 | 184 |
Data
Arealtallet er beregnet og basert på observasjonspunktdata og målinger av gjennomsnittsareal per rev.
Observasjonspunktdata er tilgjengelig på Geonorge (https://kartkatalog.geonorge.no/metadata/korallrev/31edb985-138e-46a7-a910-a0c1cd9baf4c, lastet ned 20th Mars 2025) og har vært tolket i en GIS software. Kysttilknyttet-delen av observasjonspunktdataene ble skilt ut av 4nm fiskerigrensen.
Totalareal
Med to former av kysttilknyttet korallrev-bunn, så bruker vi to beregningsbasis for total areal.
Terskel rev er antatt å være 40% av punktene (196) og dekker 0.2 km2 i gjennomsnitt (generalt 0.1-0.4 km2, Tina Kutti pers. comm.) som gir 39.3 km2 kjent areal. Mørke tall av 2 brukes siden vi antar at færre av disse er uoppdagede, men erkjenner at ca. 90 % av fjordene forblir ukartlagte. Dette gir et terskelrev delsum av 78.5 km2.
Veggrev er antatt å være 60% av punktene (294) og dekker nærmere 0.0006 km2 (25m x 25m) i gjennomsnitt som gir 0.2 km2 til av kjent areal. Mørke tall for disse er sett til 30 (antar 20-40x så mange som er oppdaget så langt mener Tina Kutti pers. comm.). Så får vi 5.3 km2 som veggrev delsum.
Tilsammen får vi 39.5 km2 av kjent areal, med total areal estimert som 83.8 km2. Dette fører til et mørketall av cirka 2.12 overalt.
Utbredelsesareal
Utbredelsesareal er beregnet ut fra en konveks polygon kartlagt rundt observasjonspunktene. Mørketall er estimert som en 20% økning av arealet for å dekke andre sannsynlige funnsted langs den sørlige kysten av Norge mellom Tislerrev og Vestlandsrevene.
Forekomstruter
Et 10km x 10km rutenett over norske farvann ble brukt for å trekke ut ruter med observasjonspunkter - her kan det være flere rev observasjonspunkter per rute. Som regel skal mørketall for forekomstruter være likt eller mindre enn for totalareal. Her er det satt til 2. Dette er fordi vi antar at andel observasjoner i kartlagte områder er konsistent med områder som ennå ikke er kartlagt, og de eksisterende forekomstene er generelt spredt med bare noen få funn i hver fjord.
Regioner og havområder
Region | Forekomst |
---|---|
Østfold | |
Oslo og Akershus | |
Hedmark | |
Oppland | |
Buskerud | |
Vestfold | |
Telemark | |
Aust-Agder | |
Vest-Agder | |
Rogaland | |
Hordaland | |
Sogn og Fjordane | |
Møre og Romsdal | |
Sør-Trøndelag | |
Nord-Trøndelag | |
Nordland | |
Troms | |
Finnmark | |
Svalbard landområder | |
Skagerrak | x |
Nordsjøen | x |
Norskehavet | x |
Jan Mayen med kystnære øyer | |
Barentshavet | x |
Grønlandshavet | |
Svalbard kystområder | |
Polhavet |
Referanser
- Juva, K., Kutti, T., Chierici, M., Dullo, W.-C., & Flögel, S. 2021. Cold-Water Coral Reefs in the Langenuen Fjord, Southwestern Norway—A Window into Future Environmental Change. Oceans, 2(3), 583-610. https://doi.org/10.3390/oceans2030033
- Kutti, T., Legrand, E., Husa, V., Olsen, S.A., Gjelsvik, Ø., Carvajalino-Fernandez, M., Johnsen, I.A. (2022) Fish farm effluents cause metabolic depression, reducing energy stores and growth in the reef-forming coral Lophelia pertusa. Aquacult Environ Interact 14:279-293. https://doi.org/10.3354/aei00442
- Larsson, A.I., van Oevelen, D., Purser, A., Thomsen, L. 2013. Tolerance to long-term exposure of suspended benthic sediments and drill cuttings in the cold-water coral Lophelia pertusa Mar. Pollut. Bull., 70, 176-188 https://doi.org/10.1016/j.marpolbul.2013.02.033
- Wheeler, A.J., Beyer, A., Freiwald, A., de Haas, H., Huvenne, V.A.I., Kozachenko, M., Olu-Le Roy, K., Opderbecke, J. 2007. Morphology and environment of cold-water coral carbonate mounds on the NW European margin. Int J Earth Sci (Geol Rundsch) 96, 37–56. https://doi.org/10.1007/s00531-006-0130-6
- Baco, A.R., Morgan, N., Roark, E.B. Silva, M., Shamberger, K.E.F., Miller, K. 2017. Defying Dissolution: Discovery of Deep-Sea Scleractinian Coral Reefs in the North Pacific. Sci Rep 7, 5436. https://doi.org/10.1038/s41598-017-05492-w
- Buhl-Mortensen, P. & Freiwald, A. (2023). Norwegian Coral Reefs. In: Cordes, E., Mienis, F. (eds) Cold-Water Coral Reefs of the World. Coral Reefs of the World, vol 19. Springer, Cham. DOI: 10.1007/978-3-031-40897-7_5 https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-40897-7_5#DOI
- Greiffenhagen, L., Kutti, T., Maier, S.R., De Clippele, L.H. 2024. Biomass mapping of fjordic cold-water coral reefs reveals distinct functional role of vertical wall habitat Deep Sea Res. Part I: Oceanogr. Res. Pap., 211, Article 104350 https://doi.org/10.1016/j.dsr.2024.104350
- Jones, E., Chierici, M., Skjelvan, I.,Norli, M.; Børsheim, K.Y., Lødemel, H.H., Kutti, T., Sørensen, K., King, A.L., Jackson, K., de Lange, T. 2018. Monitoring Ocean Acidification in Norwegian Seas in 2017; Rapport, Miljødirektoratet, M-1072|2018; Norwegian Environment Agency: Trondheim, Norway, 2018. https://www.miljodirektoratet.no/globalassets/publikasjoner/m1072/m1072.pdf
- Diesing, M., & Thorsnes, T. 2018. Mapping of Cold-Water Coral Carbonate Mounds Based on Geomorphometric Features: An Object-Based Approach. Geosciences, 8, 34. https://doi.org/10.3390/geosciences8020034
- Dunlop, K., Harendza, A., Bannister,R., Keeley, N. 2021. Spatial response of hard- and mixed-bottom benthic epifauna to organic enrichment from salmon aquaculture in northern Norway. Aquacult Environ Interact 13, 455-475. https://doi.org/10.3354/aei00419
- McGovern, E., Schilder, J., Artioli, Y., Birchenough, S., Dupont, S., Findlay, H., Skjelvan, I., Skogen, M.D., Álvarez, M., Büsher, J.V., Chierici, M., Aagaard Christensen, J.P., Diaz, P.L., Grage, A., Gregor, L., Humphreys, M., Järnegren, J., Knockaert, M., Krakau, M., Nogueira, M., Ólafsdóttir, S.R., von Schuckmann, K., Carreiro-Silva, M., Stiasny, M., Walsham, P., Widdicombe, S., Gehlen, M., Chau, T.T.T., Chevallier, F., Savoye, N., Clark, J., Galli, G., Hordoir, R. and Moffat. C. 2022. Ocean Acidification. In: OSPAR, 2023: The 2023 Quality Status Report for the North-East Atlantic. OSPAR Commission, London. Available at: https://oap.ospar.org/en/ospar-assessments/quality-status-reports/qsr-2023/other-assessments/ocean-acidification https://oap.ospar.org/en/ospar-assessments/quality-status-reports/qsr-2023/other-assessments/ocean-acidification
- Järnegren, J. & Kutti, T. (2014). Lophelia pertusa in Norwegian waters. What have we learned since 2008?. NINA rapport 1028: 1-40.
Sitering
Norderhaug, K., Genoveva Gonzalez-Mirelis, Gulliksen, B., Haugland, B.T., Ross, R.E., Tandberg, A.H. og Trannum, H. (alfabetisk) (2025). Marint. Norsk rødliste for naturtyper 2025. Artsdatabanken, Trondheim. (2025). Kysttilknyttet korallrev-bunn https://lister.artsdatabanken.no/naturtyper/2025/1157. Nedlastet 12.05.2025
Tilbakemelding på vurderingen
Registrer navn og e-postadresse for å få tilsendt en gyldig lenke for å sende tilbakemelding.
MB03-M020-01