- Rødlista for naturtyper 2025 >
- Havtilknyttet korallrev-bunn
-
Rødlista for naturtyper 2025 keyboard_arrow_right
- Har du utfyllende kunnskap om naturtyper? keyboard_arrow_right
- Hvilke naturtyper blir vurdert, og hvorfor? keyboard_arrow_right
- Hvem utfører vurderingene? keyboard_arrow_right
- Vurderingsområder keyboard_arrow_right
- Hvordan har vi gjennomført rødlistevurderingene? keyboard_arrow_right
- Oversettelse mellom NiN-versjoner keyboard_arrow_right
- Vurdering av naturtyper i ferskvann keyboard_arrow_right
- Slik gir du innspill på foreløpige vurderinger keyboard_arrow_right
Havtilknyttet korallrev-bunn Korallrev (Marine bunnsystemer)
Gi innspill til vurderingen nederst på siden
Utført av ekspertkomité for Marint
sist endret: torsdag 24. april 2025 22:44
Endelig kategori og kriterium: LC
Naturtypen er vurdert til uten risiko LC for Norsk rødliste for naturtyper 2025.
-
NEikke vurdert
-
LCuten risiko
-
DDdatamangel
-
NTnær truet
-
VUsårbar
-
ENsterkt truet
-
CRkritisk truet
-
COgått tapt
Beskrivelse av naturtypen
Korallrev-bunn er i Rødlista for naturtyper 2025 skilt ut i to vurderingsenheter: en som er kysttilknyttet og en som er havtilknyttet.
Her bruker vi en grense på 4 nautiske mil fra grunnlinjen for å skille mellom kysttilknyttede og havtilknyttede naturtyper (så er det ikke strengt delt etter vannmasse som ville dele fjorder etter dybde). Utenfor 4nm er de fleste korallrev haugformete (Diesing & Thorsnes 2018; kalt "utviklet morfologi"; Wheeler et al. 2007) men det er også noen eksempler av havtilknyttede rev med topografi-påvirket morfologi (kalt "arvet morfologi"; Wheeler et al. 2007), særlig ved sokkelkanten (Buhl-Mortensen & Freiwald 2023). De fleste korallrev er små i størrelse, men det er flere steder hvor revkomplekser dannes over større områder (Buhl-Mortensen & Freiwald 2023).
I Norge er korallrev-bunn dannet hovedsakelig av steinkorall arten øyekorall (Desmophyllum pertusum (Linnaeus, 1758), tidligere kjent som Lophelia pertusa (Linnaeus, 1758)). Siden disse korallene danner en 3-dimensjonal struktur som gir habitat til mange andre arter og øker biologisk mangfold spesielt av mindre dyr i forhold til omliggende områder, anses korallrev-bunnen som en hovedtype i Natur i Norge systemet. Korallrev-bunnen gjelder både for den levende koralltoppen, rammeverk av døde korallskjeletter som bygges opp over tid og omkringliggende korallgrusområder.
I Norge finnes verdens grunneste øyekorallrev på 39 meters dyp i Trondheimsfjorden, mens de havtilknyttede revene forekommer dypere, hovedsakelig mellom 100-500m dyp. Den nordligste kjente forekomsten av øyekorallrev-bunn i verden, "Korallen"-revet, finnes vest for Sørøya i Finnmark.
Denne vurderingsenheten er inkludert i det OSPAR vurderer som et "truet og/eller minkende habitat: Lophelia pertusa reefs".
Korallrev etablert av sikksakk-korallen (Madrepora oculata Linnaeus, 1758) er også kjent fra noen få steder i norske havområder. De har lignende funksjoner og trusler som øyekorall-dannete rev. Derfor slås de sammen i denne vurderingen, men de bør vurderes å skilles ut i fremtidige vurderingsrunder.
Oppsummering
A-kriteriet:
Siden korallgrus fortsatt regnes som en del av denne naturtypen, antas ikke skadene fra bunntråling gjennom årene å fjerne mer enn 20 % av naturtypen. Derfor er A-kriteriet vurdert til LC.
C- og D-kriteriet:
Det har lenge vært kjent at bunntrålfiske har størst effekt på den havtilknyttet naturtypen når det gjelder kaldtvannskorallrev, og dette ødelegger deler av eller til og med hele korallrev totalt (Fosså et al. 2002). Fosså et al (2002) vurderer det forringete arealet som 30-50% av det totale korallrevarealet, men dette inkluderer både det vi i denne vurderingen vurderer under kysttilknyttete korallrev og den nåværende enheten havtilknyttete korallrev. I tillegg har vi nye beregninger av mengden korallrev i hele området (Diesing & Thorsnes 2018). Vi vurderer derfor at 20% av arealet ble 50% forringet de siste 50 årene (C1) som grunnlag for vurderingen av enheten.
For de pågående og kommende 50 årene gir ny lovgivning mindre sannsynlighet for ødeleggelser og forringelse av revene. Vi vurderer derfor at mindre enn 20% av arealet vil bli forringet med mindre enn 20%, noe som gir kategorien LC.
Enheten ville ha blitt klassifisert som nær truet (NT) dersom beskyttelsestiltak ikke hadde blitt gjennomført, men som en konsekvens av vernelovgivningen anses denne naturtypen nå som intakt (LC).
E-kriteriet:
Det er ingen data tilgjengelig som kan benyttes til å vurdere E-kriteriet.
Totalt vurderes havtilknyttet korallrev-bunn til LC med A- og C-kriteriene som bakgrunn. Dette er lavere enn vurderingen i forrige rødliste for naturtyper. Dette har bakgrunn i den nye oppdelingen i hav- og kyst-tilknyttede korallrev, og i det stadige sterke vernet kjente korallrev har i lovgivning og forvaltning. Mens de kyst-tilknyttede revene fremdeles er nært truet, er de havtilknyttede revene bedre kjent (og har slik større verningsgrad), og har færre trusler.
Påvirkningsfaktorer
Mer om karakterisering av påvirkningsfaktorer i metodeveilederen
Påvirkningsfaktor | Tidspunkt | Omfang | Alvorlighetsgrad |
---|---|---|---|
Påvirkning på habitat > Habitatpåvirkning i marine miljø > Bunntråling | Opphørt (kan inntreffe igjen) | Minoriteten av arealet påvirkes (<50%) | Langsom, men signifikant, reduksjon (< 20% over 10 år) |
Påvirkning på habitat > Habitatpåvirkning i marine miljø > Marine installasjoner (oljeboring, rørlegging, havvind, oppankring mm.) | Pågående | En ubetydelig del av arealet påvirkes | Langsom, men signifikant, reduksjon (< 20% over 10 år) |
Hovedsakelig er det fiskeriaktiviteter som bunntråling som er mest skadelig for havtilknyttet korallrev-bunn.
Historisk har fiskeriaktivitet som trål, line og teiner vært ansvarlig for store fysiske og biologiske ødeleggelser av korallrev (Fosså et al. 2002). Dette har endret seg de siste 30 år med bakgrunn i “Forskrift om beskyttelse av korallrev” (FOR-1999-03-11-299), og senere “Forskrift om beskyttelse av korallrev mot ødeleggelser som følge av fiskeriaktivitet” (FOR-2016-01-08-8), som gjør det ulovlig å tråle over et korallrev. I tillegg oppnevner lovene en rekke marine verneområder hvor det også er forbud mot blant annet garn, line og teiner. Det vil sikkert være noen påvirkninger som fortsetter, men disse forventes å være sjeldne, noe som senker trusselnivået for denne naturtypen.
Andre trusler inkluderer oljeindustriaktiviteter (for eksempel boring, rørlegging osv.). Dette er godt regulerte aktiviteter, og et ukontrollert oljeutslipp vil være den største gjenværende trusselen. Erfaringer fra oljeutslippet etter “Deep water horizon” i Karibien/ Meksicogulfen i 2010 gir en pekepinn mot at et slikt utslipp kan gi betydelige langsiktige effekter på bunndyrsamfunn, inkludert noen tilfeller av fullstendig endring i samfunnet, men for det meste vil det være langsiktige sub-letale effekter i mange år (Schwing et al. 2020). En viss grad av restitusjon kan imidlertid være mulig avhengig av avstanden fra kilden og eksponeringsnivået for olje og giftige dispergeringsmidler. Det er viktig å inkludere at virkningene er vanskelige å overføre til ulike samfunn og omstendigheter, og vi har lite kunnskap om utslipp i våre geografiske områder.
Klimaendringseffekter antas å være mindre på havtilknyttede korallrevbunner enn for de kysttilknyttede revene (Juva et al. 2021). Dypere forekomster, fornyende bunnvann og gjennomsnittlig surhet i sjøvannet er fordelaktig for de havtilknyttede revene.
Som en bieffekt av klimaendringer (på grunn av at høye nivå av CO2 i atmosfæren løses opp i sjøvann og senker pH verdien på sjøvannet) omtales havforsuring ofte som en bekymring spesifikt for korallrevstrukturer og tilhørende kalkholdige organismer (inkludert de levende korallene). Imidlertid er forsuringshastigheten i norske farvann lavere enn i fjordene (Juva et al. 2021, Jones et al. 2018). Aragonittmetningshorisonten (dybden der overflatevann faller under metning av kalsium) vil mest sannsynlig forbli under 1400m i havet i de neste 50 årene - langt under den dypeste dybden for kjente korallrev i Norge (McGovern et al. 2022). Det er allikevel rapporter om øyekorallrev oppdaget i Stillehavet som er i vann med undermettet aragonitt som trosser teoriene vi har så langt (Baco et al 2017), noe som indikerer at det er mye større kompleksitet i overlevelsesevnen til øyekorall i lavaragonittvann enn tidligere forstått.
Til tross for at Korallen er det nordligste øyekorallrevet i verden, og derfor helt klart på grensen til miljøtoleranse for denne naturtypen, er det mer sannsynlig at klimaendringene vil være en fordel for denne naturtypen i Norge. Økende temperatur og “Atlantifisering” av Barentshavet (Ingvaldsen et al. 2021) kan få denne naturtypen til å utvide sitt utbredelsesområde innenfor Norske farvann (men merk at det tar veldig lang tid før et korallrev blir etablert). Vi tar derfor ikke med klimaeffekter som en betydelig trusselfaktor i vurderingen av havtilknyttet korallrev-bunn i denne rødlistevurderingen. Vi understreker viktigheten av å ta dette opp til ny vurdering ved neste rødlistevurdering.
Vurderingskriteriene
- Utslagsgivende kriterier Alle kriterier
-
A - Reduksjon i totalarealet
Reduksjon av naturtypens totalareal i løpet av en 50-årsperiode
A1 Reduksjon siste 50 år LC A2a Reduksjon kommende 50 år LC A2b Reduksjon i en 50-årsperiode (fortid, nåtid, fremtid) LC Konklusjon LC -
B - Begrenset geografisk utbredelse
Utbredelsesareal i dag (B1) eller antall 10 × 10 km ruter hvor naturtypen finnes i dag (B2). Minst ett av underkriteriene a-c må være angitt for at kategorien B1 og/eller B2 skal gjelde.
B1 Utbredelsesareal LC B1a Pågående nedgang i areal eller kvalitet B1b Påvirkningsfaktor som medfører nedgang i areal eller kvalitet B1c Antall lokaliteter/trusler Konklusjon LC B2 Antall 10 x 10 km forekomstruter LC B2a Pågående nedgang i areal eller kvalitet B2b Påvirkningsfaktor som medfører nedgang i areal eller kvalitet B2c Antall lokaliteter/trusler Konklusjon LC B3 Trusseldefinerte lokaliteter Konklusjon NE -
C - Abiotisk forringelse
Andel av totalarealet som er forringet, og graden av forringelse, basert på endring i en abiotisk variabel, i løpet av en vurderingsperiode på 50 år.
C1 Andel av totalareal forringet siste 50 år ≥ 30 % C1 Grad av abiotisk forringelse siste 50 år ≥ 20 % Konklusjon LC C2a Andel av totalareal forringet kommende 50 år < 20 % C2a Grad av abiotisk forringelse kommende 50 år < 20 % Konklusjon LC C2b Andel av totalareal forringet i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) < 20 % C2b Grad av abiotisk forringelse i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) < 20 % Konklusjon LC -
D - Biotisk forringelse
Andel av totalarealet som er forringet, og graden av forringelse, basert på endring i en biotisk variabel, i løpet av en vurderingsperiode på 50 år.
D1 Andel av totalareal forringet siste 50 år NE D1 Grad av biotisk forringelse siste 50 år NE Konklusjon NE D2a Andel av totalareal forringet kommende 50 år NE D2a Grad av biotisk forringelse kommende 50 år NE Konklusjon NE D2b Andel av totalareal forringet i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) NE D2b Grad av biotisk forringelse i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) NE Konklusjon NE -
E - Kvantitativ risikoanalyse
Angir den estimerte sannsynligheten for at økosystemet går tapt
E Kvantitativ risikoanalyse NE
Naturtypens areal
Totalareal er naturtypens kjente areal per i dag. Utbredelsesarealet er et minimum konvekst polygon som omslutter alle forekomstene av typen. Antall forekomster er antall 10 x 10 km ruter der naturtypen forekommer. Forklaring til areal
Kjent areal km² | Mørketall | Beregnet areal km² (kjent * mørketall) | |
---|---|---|---|
Totalareal | 39,1 | 3,3 | 129,03 |
Utbredelsesareal | 231200 | 1 | 231200 |
Antall forekomster | 205 | 2 | 410 |
Data
Arealtallet er beregnet basert på observasjonspunktdata og målinger av gjennomsnitts areal per rev.
Observasjonspunktdata er tilgjengelig på Geonorge (https://kartkatalog.geonorge.no/metadata/korallrev/31edb985-138e-46a7-a910-a0c1cd9baf4c, lastet ned 20. Mars 2025) og har vært tolket med en GIS programvare. Delen av observasjonspunktdataene som er havtilknyttet ble skilt ut fra de kysttilknyttede på bakgrunn av av 4nm-fiskerigrensen.
Gjennomsnittsareal per rev (600m2) er hentet fra gjennomsnittshaugstørrelse i kart fra Diesing & Thorsnes (2018; MAREANO.no) over kontinentalsokkelen. MAREANO data er lagt over Diesing & Thorsnes (2018) sitt kart. Disse viser at man i det minste vanligvis finner korallgrus når det gjøres video-observasjoner over en av disse haugene. Siden artssammensetningen (særlig makrofauna) i korallgrusområder er forskjellig fra omkringliggende sedimenter (Henry & Roberts 2007), tolkes alle slike hauger som havtilknyttet korallrev-bunn. Dette betyr at det er en stor økning i antall enkeltrev-tolkninger siden forrige vurderingsrunde, noe som gir oss et mer nøyaktig estimert areal for naturtypen.
Merk at levende koraller ble observert på 58 % av korallhaugene som ble undersøkt av MAREANO (Buhl-Mortensen & Freiwald 2024).
Totalareal
Med to former av havtilknyttet korallrev-bunn, bruker vi to beregningsbasiser for totalt areal.
De dominerende små revhaugene er antatt å være 85% av punktene (1090) og dekker 0.0006 km2 i gjennomsnitt (basert på kart fra Diesing & Thorsnes 2018), noe som gir en delsum på 0.7km2.
Revkompleks og større “arvet form rev” er antatt å være 15% av punktene (192), og dekker nærmere 0.2 km2 i gjennomsnitt (dette er også brukt for kysttilknyttede rev, og er basert på diskusjoner med Tina Kutti, som er spesialist på disse revene. Tina Kutti, pers. comm.). Utregnet blir dette 38.5 km2 som delsum for revkompleks.
Summert opp beregnes derfor totalt kjent areal som 39.1 km2.
Mørketall er basert på forventningen at naturtypen dekker det samme arealet som landformen. Landform totalt areal blir tolket fra Diesing & Thorsnes (2018) som 130 km2. Dette gir et mørketall på 3.3.
Utbredelsesareal
Utbredelsesareal er beregnet ut fra et konveks polygon lagt rundt observasjonspunktene. Dette dekker hele området hvor naturtypen er forventet. Mens øyekoraller finnes utenfor denne regionen i norske farvann, er de ikke funnet å danne korallrev-naturtypen utenfor 4nm. Derfor er mørketallet satt til 1.
Forekomstruter
Et 10km x 10km rutenett over norske farvann ble brukt for å trekke ut ruter som overlappet med observasjonspunktene. Som regel skal mørketall være likt eller mindre enn for totalareal. Her er det satt til 2. Dette er fordi vi antar at andel observasjoner i kartlagte områder er konsistent med områder som ennå ikke er kartlagt innenfor utbredelsesarealet, og de eksisterende forekomst-rutene er generelt spredt med flere hauger funnet i den samme ruten.
Regioner og havområder
Region | Forekomst |
---|---|
Østfold | |
Oslo og Akershus | |
Hedmark | |
Oppland | |
Buskerud | |
Vestfold | |
Telemark | |
Aust-Agder | |
Vest-Agder | |
Rogaland | |
Hordaland | |
Sogn og Fjordane | |
Møre og Romsdal | |
Sør-Trøndelag | |
Nord-Trøndelag | |
Nordland | |
Troms | |
Finnmark | |
Svalbard landområder | |
Skagerrak | x |
Nordsjøen | x |
Norskehavet | x |
Jan Mayen med kystnære øyer | |
Barentshavet | x |
Grønlandshavet | |
Svalbard kystområder | |
Polhavet |
Referanser
- Wheeler, A.J., Beyer, A., Freiwald, A., de Haas, H., Huvenne, V.A.I., Kozachenko, M., Olu-Le Roy, K., Opderbecke, J. 2007. Morphology and environment of cold-water coral carbonate mounds on the NW European margin. Int J Earth Sci (Geol Rundsch) 96, 37–56. https://doi.org/10.1007/s00531-006-0130-6
- Henry, L.A., Roberts, J.M. (2007). Biodiversity and ecological composition of macrobenthos on cold-water coral mounds and adjacent off-mound habitat in the bathyal Porcupine Seabight, NE Atlantic. Deep Sea Res. Part I: Oceanogr. Res. Pap. 54: 654–672. doi.org/10.1016/j.dsr.2007.01.005
- Baco, A.R., Morgan, N., Roark, E.B. Silva, M., Shamberger, K.E.F., Miller, K. 2017. Defying Dissolution: Discovery of Deep-Sea Scleractinian Coral Reefs in the North Pacific. Sci Rep 7, 5436. https://doi.org/10.1038/s41598-017-05492-w
- Buhl-Mortensen, P. & Freiwald, A. (2023). Norwegian Coral Reefs. In: Cordes, E., Mienis, F. (eds) Cold-Water Coral Reefs of the World. Coral Reefs of the World, vol 19. Springer, Cham. DOI: 10.1007/978-3-031-40897-7_5 https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-40897-7_5#DOI
- Schwing, P.T., Montagna, P.A., Joye, S.B., Paris, C.B., Cordes, E.E., McClain, C.R., Kilborn, J.P. & Murawski, S.A. 2020. A Synthesis of Deep Benthic Faunal Impacts and Resilience Following the Deepwater Horizon Oil Spill. Front. Mar. Sci. 7:560012 https://doi.org/10.3389/fmars.2020.560012
- Ingvaldsen, R.B., Assmann, K.M., Primicerio, R., Fossheim, M,., Polyakov, I., Dolgov, A.V. 2021. Physical manifestations and ecological implications of Arctic Atlantification. Nat Rev Earth Environ 2, 874–889. https://doi.org/10.1038/s43017-021-00228-x
- Diesing, M., & Thorsnes, T. 2018. Mapping of Cold-Water Coral Carbonate Mounds Based on Geomorphometric Features: An Object-Based Approach. Geosciences, 8, 34. https://doi.org/10.3390/geosciences8020034
- Fosså, JH, Mortensen, PB, Furevik, DM. (2002). The deep-water coral Lophelia pertusa in Norwegian waters: Distribution and fishery impacts . Hydrobiologia. 471: 1-12.
- McGovern, E., Schilder, J., Artioli, Y., Birchenough, S., Dupont, S., Findlay, H., Skjelvan, I., Skogen, M.D., Álvarez, M., Büsher, J.V., Chierici, M., Aagaard Christensen, J.P., Diaz, P.L., Grage, A., Gregor, L., Humphreys, M., Järnegren, J., Knockaert, M., Krakau, M., Nogueira, M., Ólafsdóttir, S.R., von Schuckmann, K., Carreiro-Silva, M., Stiasny, M., Walsham, P., Widdicombe, S., Gehlen, M., Chau, T.T.T., Chevallier, F., Savoye, N., Clark, J., Galli, G., Hordoir, R. and Moffat. C. 2022. Ocean Acidification. In: OSPAR, 2023: The 2023 Quality Status Report for the North-East Atlantic. OSPAR Commission, London. Available at: https://oap.ospar.org/en/ospar-assessments/quality-status-reports/qsr-2023/other-assessments/ocean-acidification https://oap.ospar.org/en/ospar-assessments/quality-status-reports/qsr-2023/other-assessments/ocean-acidification
- Järnegren, J. & Kutti, T. (2014). Lophelia pertusa in Norwegian waters. What have we learned since 2008?. NINA rapport 1028: 1-40.
Sitering
Norderhaug, K., Genoveva Gonzalez-Mirelis, Gulliksen, B., Haugland, B.T., Ross, R.E., Tandberg, A.H. og Trannum, H. (alfabetisk) (2025). Marint. Norsk rødliste for naturtyper 2025. Artsdatabanken, Trondheim. (2025). Havtilknyttet korallrev-bunn https://lister.artsdatabanken.no/naturtyper/2025/1158. Nedlastet 10.05.2025
Tilbakemelding på vurderingen
Registrer navn og e-postadresse for å få tilsendt en gyldig lenke for å sende tilbakemelding.
MB03-M020-02