- Rødlista for naturtyper 2025 >
- Litt til klart jordvarmepåvirket varm havkilde
-
Rødlista for naturtyper 2025 keyboard_arrow_right
- Har du utfyllende kunnskap om naturtyper? keyboard_arrow_right
- Hvilke naturtyper blir vurdert, og hvorfor? keyboard_arrow_right
- Hvem utfører vurderingene? keyboard_arrow_right
- Vurderingsområder keyboard_arrow_right
- Hvordan har vi gjennomført rødlistevurderingene? keyboard_arrow_right
- Oversettelse mellom NiN-versjoner keyboard_arrow_right
- Vurdering av naturtyper i ferskvann keyboard_arrow_right
- Slik gir du innspill på foreløpige vurderinger keyboard_arrow_right
Litt til klart jordvarmepåvirket varm havkilde Varm havkilde (Marine bunnsystemer)
Gi innspill til vurderingen nederst på siden
Utført av ekspertkomité for Marint
sist endret: fredag 25. april 2025 15:00
Endelig kategori og kriterium: CR B2
Naturtypen er vurdert til kritisk truet CR for Norsk rødliste for naturtyper 2025.
Kategorien kommer av begrenset geografisk utbredelse.
-
NEikke vurdert
-
LCuten risiko
-
DDdatamangel
-
NTnær truet
-
VUsårbar
-
ENsterkt truet
-
CRkritisk truet
-
COgått tapt
Beskrivelse av naturtypen
Områder med varme havbunnskilder som er litt til klart jordvarmepåvirkede regnes ofte som områder med “diffus venting” - der det bobler relativt varmt vann, men uten at det bygges opp skorsteiner. Slike områder vil finnes i sirkumferensen til alle varmere havbunnskilder (de som bygger skorsteiner), men også i egne områder der det ikke er nok energi til at det bygges skorsteiner. I norske farvann finner vi dette på området Jan Mayen vent field (Pedersen et al. 2005), på rundt 500-700 m dyp.
Jan Mayen vent field har mye mindre spesialisert fauna enn de varmere skorsteinsbyggende varme kildene (Schander et al. 2010), men på grunn av den store bakteriefloraen som er også ved de diffuse varme kildene får også de litt til klart jordvarmepåvirkete varme havkildene en “oase”-virkning i de dype havområdene.
Varme havkilder på midthavsrygger (“Oceanic ridges with hydrothermal vents”) er vurdert som en threatened and declining habitat i OSPAR, og den midtatlantiske ryggen er foreslått som et verneområde i SVO-rapporten (Særlig verdifulle og sårbare områder) fra 2021 (Eriksen et al. 2021)
Oppsummering
A- og B-kriteriet
IUCN bruker i sine vurderinger av trusselen marin mineralutvinning 80km som påvirkningsdistanse, og derfor implisitt at alle lokaliteter innenfor en 80km radius er i samme trusseldefinerte lokalitet (Thomas et al. 2021). Med trusselbaserte lokaliteter som har 80km radius dekkes de kjente lokalitetene med 6 trusseldefinerte lokaliteter. Alle er innenfor området som blir åpnet for mineralutredning. Vi kan med åpning av konsesjonstildelinger potensielt i 2026 gå ut fra at mineralutvinningsaktiviteter vil foregå innen de neste 20 år (“nær fremtid”), og slike aktiviteter er demonstrert som trusler for naturtypen, noe som brukes i B-kriteriet.
Med et kjent havkildeområde som er mindre enn 80km fra åpningsområdet for mineralutvinning (Stm 25: 2022-23) vil dette bli en trusseldefinert lokalitet. Dette gir kategorien kritisk truet (CR) for B2-kriteriet.
C- og D-kriteriet
Studier har vist at "svevestøv" fra mineralutvinningsaktiviteter (både utforskning og kommersiell drift) i dyphav (drill-plumes) kan påvirke områder langt borte fra utslippspunktet, og IUCNs standard for mineralutvinningspåvirkning av punkt-lokasjoner er å kalkulere med en buffer på 80 km (Thomas et al. 2021). Målinger av havstrømmer over midthavsryggen (ved schulz banken) viser hastigheter fra 0.2 til 0.76 m/s over et år, noe som er svært raskt (Hanz et al. 2021). Schmid (2024) brukte saktere strømhastigheter enn minimumshastighetene som er målt på Schulz banken (0.1 m/s) og fant at mesteparten av partiklene vil ha landet etter 5km. Raske havstrømmer transporterer partikler lengre enn sakte havstrømmer. Med føre-var-prinsippet som retningslinje bruker vi 80km som påvirkningsområde for trusler i våre utregninger.
Med potensiell leteaktivitet og mulig kommersiell utvinning innenfor de neste 50 årene regner vi konservativt at 80% av området vil bli undersøkt fysisk eller være innenfor en påvirkningssone på 80 km fra et undersøkelsespunkt. Dette er basert på at de jordpåvirkede varme kildene er de områdene som til nå er best undersøkt innenfor åpningsområdet, og det vil være logisk å begynne leting og utvinning av mineraler i områder som allerede er kjente. Det er svært små arealer som dekkes av denne naturtypen (1 forekomstrute). (C2a kriteriet)
Påvirkning av abiotisk kvalitet (abiotisk forringelse C2b-kriteriet) forutsetter fysisk nedslamming av habitatet eller direkte destruksjon av havbunnen ved mineralutvinningsaktiviteter. Dette er sannsynlig i områdene med diffus utstrømming i lavere temperatur enn hovedstrømmene fra skorsteinene. Gitt at åpningsområdet for mineraler er under 80km unna, går vi ut fra at 80% eller mer av disse arealene vil fysisk endres (forringes) med minst 50% forringelse med bakgrunn i mineralutvinningsaktiviteter de kommende 50 årene.
Påvirkning av kvalitet (forringelse) vil for punktutslipp i sjø variere med avstand fra påvirkningspunktet. Det vil være størst påvirkning (mest forringelse) like ved utslippet, og mindre lengre borte. I påvirkningsområdet på 80km vil derfor skadene på jordvarmepåvirkete varme kilder og deres assosierte fauna tilsvare over 80% forringelse nærmest utslippene og under 20% helt ved ytterkanten av området. Vi går ut fra at mineralutvinningsaktivitetene vil foregå mye nærmere enn 80km fra de varme kildene ettersom det er i områdene like ved de varme kildene at de store sulfid-ansamlingene er, og regner derfor med at den biotiske forringelsen av naturtypen vil være på 80% eller mer over hele området innenfor de neste 50 årene.
En forringelse av biotisk kvalitet på de varme kildene vil ødelegge svært isolerte og spesielle biomangfoldsgrupper.
Gitt disse tilstandene får vi for kategoriene C2a og C2b CR og EN, noe som gir rødliste-kategorien EN for C-kriteriet.
Det er ingen data som tilsier at D-kriteriet skal brukes.
E-kriteriet
Det finnes ingen data som kan understøtte bruk av E-kriteriet.
Den samlete vurderingen av naturtypen er derfor basert på rødlistekriteriene B2 (CR), C2a (EN), C2b (EN). Dette gir naturtypen rødlistekategorien CR (kritisk truet) med B-kriteriet som utslagsgivende.
Påvirkningsfaktorer
Mer om karakterisering av påvirkningsfaktorer i metodeveilederen
Påvirkningsfaktor | Tidspunkt | Omfang | Alvorlighetsgrad |
---|---|---|---|
Påvirkning på habitat > Habitatpåvirkning i marine miljø > Masseuttak (dyphavsmineralutvinning, skjellsand mm.) | Kun i fremtiden | Majoriteten av arealet påvirkes (50-90%) | 50-80% forringelse av tilstand |
Alle de kjente midtatlantiske forekomstene av naturtypen er innenfor området for den første konsesjonsrunden innenfor Stortingets åpningsområde for marin mineralutvinning (Stm 25; 2022-23).
Det er vist at mineralutvinningsaktiviteter vil ha ødeleggende effekt på de svært spesialiserte biologiske samfunnene som er endemisk til jordpåvirkete varme kilder (Thomas et al. 2021, Brunner et al. 2022 og til en viss grad Wurz et al. 2024). Områdene er også så fysisk små at ethvert fysisk inngrep vil påvirke hele habitatet fysisk/abiotisk.
Erfaringer fra andre norske sub-sea industrier som olje og gass viser at etter at de første lete- og utvinningsaktivitetene har startet, kan en regne med en utvinningsperiode på 50-75 år. Hvis dette blir tilsvarende for havbunnsmineralindustrien, vil hele tidshorisonten for denne rødlistevurderingen på 50 år være innenfor utvinningstiden for mineralvirksomhetene.
Vurderingskriteriene
- Utslagsgivende kriterier Alle kriterier
-
A - Reduksjon i totalarealet
Reduksjon av naturtypens totalareal i løpet av en 50-årsperiode
A1 Reduksjon siste 50 år NE A2a Reduksjon kommende 50 år NE A2b Reduksjon i en 50-årsperiode (fortid, nåtid, fremtid) NE Konklusjon NE -
B - Begrenset geografisk utbredelse
Utbredelsesareal i dag (B1) eller antall 10 × 10 km ruter hvor naturtypen finnes i dag (B2). Minst ett av underkriteriene a-c må være angitt for at kategorien B1 og/eller B2 skal gjelde.
B1 Utbredelsesareal NE B1a Pågående nedgang i areal eller kvalitet B1b Påvirkningsfaktor som medfører nedgang i areal eller kvalitet B1c Antall lokaliteter/trusler Konklusjon NE B2 Antall 10 x 10 km forekomstruter ≤ 2 CR B2a Pågående nedgang i areal eller kvalitet B2b Påvirkningsfaktor som medfører nedgang i areal eller kvalitet antatt eller kjent B2c Antall lokaliteter/trusler ant lok ≤ 5 EN Konklusjon CR B3 Trusseldefinerte lokaliteter < 5 lokaliteter VU Konklusjon VU -
C - Abiotisk forringelse
Andel av totalarealet som er forringet, og graden av forringelse, basert på endring i en abiotisk variabel, i løpet av en vurderingsperiode på 50 år.
C1 Andel av totalareal forringet siste 50 år NE C1 Grad av abiotisk forringelse siste 50 år NE Konklusjon NE C2a Andel av totalareal forringet kommende 50 år ≥ 80 % C2a Grad av abiotisk forringelse kommende 50 år ≥ 50 % Konklusjon EN C2b Andel av totalareal forringet i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) ≥ 80 % C2b Grad av abiotisk forringelse i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) ≥ 50 % Konklusjon EN -
D - Biotisk forringelse
Andel av totalarealet som er forringet, og graden av forringelse, basert på endring i en biotisk variabel, i løpet av en vurderingsperiode på 50 år.
D1 Andel av totalareal forringet siste 50 år NE D1 Grad av biotisk forringelse siste 50 år NE Konklusjon NE D2a Andel av totalareal forringet kommende 50 år NE D2a Grad av biotisk forringelse kommende 50 år NE Konklusjon NE D2b Andel av totalareal forringet i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) NE D2b Grad av biotisk forringelse i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) NE Konklusjon NE -
E - Kvantitativ risikoanalyse
Angir den estimerte sannsynligheten for at økosystemet går tapt
E Kvantitativ risikoanalyse NE
Naturtypens areal
Totalareal er naturtypens kjente areal per i dag. Utbredelsesarealet er et minimum konvekst polygon som omslutter alle forekomstene av typen. Antall forekomster er antall 10 x 10 km ruter der naturtypen forekommer. Forklaring til areal
Kjent areal km² | Mørketall | Beregnet areal km² (kjent * mørketall) | |
---|---|---|---|
Totalareal | |||
Utbredelsesareal | |||
Antall forekomster | 3 | 1,2 | 3,6 |
Regioner og havområder
Region | Forekomst |
---|---|
Østfold | |
Oslo og Akershus | |
Hedmark | |
Oppland | |
Buskerud | |
Vestfold | |
Telemark | |
Aust-Agder | |
Vest-Agder | |
Rogaland | |
Hordaland | |
Sogn og Fjordane | |
Møre og Romsdal | |
Sør-Trøndelag | |
Nord-Trøndelag | |
Nordland | |
Troms | |
Finnmark | |
Svalbard landområder | |
Skagerrak | |
Nordsjøen | |
Norskehavet | x |
Jan Mayen med kystnære øyer | |
Barentshavet | |
Grønlandshavet | |
Svalbard kystområder | |
Polhavet |
Referanser
- Pedersen, R B, Olsen, B R, Barreyre, T, Bjerga, A, Denny A, Eilertsen, M H, Fer, I, Haflidason, H, Hestetun, J T, Jørgensen, S, Ribeiro, P A, Stubseid, H, Tandberg, A H S, Thorseth, I (2022). Fagutredning mineralressurser i Norskehavet landskapstrekk, naturtyper og økosystemer. Senter for dyphavsforskning, Universitetet i Bergen
- Eriksen, E., van der Meeren, G.I., Nilsen, B.M., von Quillfeldt, C.H., Johnsen, H. (2021). Særlig verdifulle og sårbare områder (SVO) i norske havområder – Miljøverdi. Rapport fra havforskningen 2021-26, ISSN:1893-4536. https://www.hi.no/hi/nettrapporter/rapport-fra-havforskningen-2021-26
- Pedersen RB, Thorseth IH, Nygård TE, Lilley MD, Kelley DS (2010). Hydrothermal Activity at the Arctic Mid-Ocean Ridges. In Diversity of Hydrothermal Systems on Slow Spreading Ocean Ridges. Geophysical Monograph Series. American Geophysical Union. 188
- Schander C., Rapp H.T., Kongsrud J.A., Bakken T., Berge J., Cochrane S.K.J., Oug E., Byrkjedal I., Todt C., Cedhagen T., Fosshagen A., Gebruk A.V., Larsen K., Levin L.A., Obst M., Pleijel F., Stohr S., Waren A., Mikkelsen N.T., Hadler-Jacobsen S., Keuning R., Petersen K.H., Thorseth I.H. & Pedersen R.B. 2010. The fauna of hydrothermal vents on the Mohn Ridge (North Atlantic). Marine Biology Research 6 (2): 155–171. https://doi.org/10.1080/17451000903147450
- Pedersen RB, Thorseth IH, Hellevang B, schulz A, Taylor P, Knudsen HP, Steinsbu BO. 2005. Two vent fields discovered at the ultraslow spreading Arctic ridge system. Eos Trans Am Geophys Union 86(52):OS21C-01
- Sweetman A., Levin L., Rapp H. & Schander C. 2013. Faunal trophic structure at hydrothermal vents on the southern Mohn’s Ridge, Arctic Ocean. Marine Ecology Progress Series 473: 115–131. https://doi.org/10.3354/meps10050
Sitering
Norderhaug, K., Genoveva Gonzalez-Mirelis, Gulliksen, B., Haugland, B.T., Ross, R.E., Tandberg, A.H. og Trannum, H. (alfabetisk) (2025). Marint. Norsk rødliste for naturtyper 2025. Artsdatabanken, Trondheim. (2025). Litt til klart jordvarmepåvirket varm havkilde https://lister.artsdatabanken.no/naturtyper/2025/1183. Nedlastet 13.05.2025
Tilbakemelding på vurderingen
Registrer navn og e-postadresse for å få tilsendt en gyldig lenke for å sende tilbakemelding.
MC07-M020-01