- Rødlista for naturtyper 2025 >
- Intermediær til litt kalkrik rasmarkeng og -hei
-
Rødlista for naturtyper 2025 keyboard_arrow_right
- Har du utfyllende kunnskap om naturtyper? keyboard_arrow_right
- Hvilke naturtyper blir vurdert, og hvorfor? keyboard_arrow_right
- Hvem utfører vurderingene? keyboard_arrow_right
- Vurderingsområder keyboard_arrow_right
- Hvordan har vi gjennomført rødlistevurderingene? keyboard_arrow_right
- Oversettelse mellom NiN-versjoner keyboard_arrow_right
- Vurdering av naturtyper i ferskvann keyboard_arrow_right
- Slik gir du innspill på foreløpige vurderinger keyboard_arrow_right
Intermediær til litt kalkrik rasmarkeng og -hei Rasmarkeng (Fastmarkssystemer)
Gi innspill til vurderingen nederst på siden
Utført av ekspertkomité for Fastmark
sist endret: mandag 28. april 2025 08:46
Endelig kategori og kriterium: NT D1 + D2a + D2b
Naturtypen er vurdert til nær truet NT for Norsk rødliste for naturtyper 2025.
Kategorien kommer av biotisk forringelse.
-
NEikke vurdert
-
LCuten risiko
-
DDdatamangel
-
NTnær truet
-
VUsårbar
-
ENsterkt truet
-
CRkritisk truet
-
COgått tapt
Beskrivelse av naturtypen
Rasmarkseng og -hei er definert som deler av talusskråninger med jorddekke og sluttet vegetasjon. Vurderingsenheten omfatter åpne, engpregete økosystemer i øvre del av talusskråninger under intermediære og litt kalkrike berg. Den betinges av stadig tilførsel av rasmateriale, først og fremst snøras om vinteren, men også utrasing av forvitringsmateriale fra berg ovenfor. Miljøet er imidlertid stabilt nok til at sluttet vegetasjon med karplanter dominerer vegetasjonen (Bratli 2024). Rasmarkseng og -hei utvikles i størst grad i de øvre delene av rasmarksskråninger, nær bergrota, hvor det er mest finmateriale (Artsdatabanken 2025).
Vurderingsenheten forekommer vanlig i store deler av landet med unntak av regioner som domineres av kalkfattige eller sterkt kalkrik berggrunn.
Oppsummering
A-kriteriet: Rasmarkseng og -hei kan være utsatt for både areal- og tilstandsreduksjon i forbindelse med masseuttak, rassikringstiltak eller enkelttiltak som gjør arealbeslag. I lavlandet (boreonemoral og sørboreal sone) vil særlig massetak være en større trussel og utgjør en større arealreduksjon enn lenger opp i terrenget. Når det gjelder rassikringstiltak er det mer uvisst om dette slår ulikt ut i ulike vegetasjonssoner. Uansett vurderes arealtapet samlet for naturtypen å være betydelig under terskelverdi for NT innenfor alle tidsvinduer.
B-kriteriet: Naturtypen opptrer i store deler av landet, med unntak av områder med kalkfattig berggrunn og/eller mangel på store dalsider og rasmark som Østfold, Vestfold og deler av Agder. Vurderingsenheten finnes innenfor langt flere forekomstruter enn de 55 som kreves for å oppnå terskelverdi for NT.
C/D-kriteriet: Raspåvirkningen er i utgangspunktet den primære årsaken til at disse arealene er åpne, men gjengroing som følge av redusert beitebruk og klimaendringer er allikevel relevante trusler. Denne påvirkningen vil være størst under humide forhold og i områder med høyest takt på reduksjonen av beitebruk. Vurderingsenheten er ikke oppdelt i vegetasjonssoner eller -seksjoner, og tilstandsreduksjonen som følge av redusert beitebruk og klimaendringer må derfor vurderes for hele landet samlet.
Et varmere klima vil føre til at stadig mindre av nedbøren vil falle som snø. Endringene er forventet å komme først i lavlandet, men også i fjellet vil stadig mer nedbør falle som regn (Norsk klimaservicesenter 2025), og innen utgangen av aktuelt tidsvindu i denne vurderingen (50 år), vil endringene være betydelige. Dette betyr at snøras blir mindre hyppig, noe som vil føre til en langsom gjengroing av rasmarksenger. Endringene vil komme først og bli sterkest i de lavereliggende rasmarkene, hvor det også må forventes at vedplanter i større grad vil etablere seg. Men man kan også se for seg at økt vinternedbør som regn vil forårsake mer frostsprengning og økt hyppighet av steinsprang i kuldeperioder, noe som vil være positivt for å bevare åpne rasmarksenger. Dette vil da gjøre at den negative effekten av mindre hyppigere snøras reduseres noe, men dette får mindre betydning for de mer stabile rasmarksengene og -heiene enn for de ustabile, rene rasmarkene. Av rent abiotiske faktorer kan styrtregn føre til noe forringelse av rasmarksenger pga. små bekker som flommer ut over engene og tar med seg vegetasjonsmatter, men dette antas å gjelde bare en liten brøkdel av arealet med rasmarkseng i landet.
Det er krevende å vurdere den samlete effekten av klimaendringer og redusert beitebruk for denne vurderingsenheten. Rasmarksengene og -heiene i fjellet vil bli minst påvirket, mens tilsvarende miljøer i boreonemoral og sørboreal sone, og kanskje særlig i oseaniske miljøer, forventes å bli betydelig negativt påvirket av gjengroing. Det mest sannsynlige anslaget er at >50 % av arealet vil bli negativt påvirket, og at forringelsen vil bli på >30 % i neste 50-årsperiode. Denne kombinasjonen slår ut på NT for D2a-kriteriet. Det er også vurdert at det samme gjelder for perioden 1975 til 2025, men da med større negativ påvirkning av redusert beitebruk enn klimaendringer. Slik sett blir NT resultatet også for D1- og D2b-kriteriene.
Intermediær og litt kalkrik rasmarkseng og -hei er vurdert som nær truet - NT etter D1, D2a og D2b-kriteriene.
Påvirkningsfaktorer
Mer om karakterisering av påvirkningsfaktorer i metodeveilederen
Påvirkningsfaktor | Tidspunkt | Omfang | Alvorlighetsgrad |
---|---|---|---|
Påvirkning på habitat > Landbruk > Opphørt/redusert drift | Pågående | Majoriteten av arealet påvirkes (50-90%) | Langsom, men signifikant, reduksjon (< 20% over 10 år) |
Klimatiske endringer | Pågående | Majoriteten av arealet påvirkes (50-90%) | 30-50% forringelse av tilstand |
Høsting: Gjengroing som følge av redusert beitebruk vil være størst under humide forhold og i områder med høyest takt på reduksjonen av beitebruk. Rasmarksenger kan i utgangspunktet være attraktive beiteområder, men med redusert utmarksbeite vil engene gradvis gro igjen med høye urter og gras, etter hvert også busker og trær.
Klimaendringer: Et varmere klima vil føre til at stadig mindre av nedbøren vil falle som snø. Endringene er forventet å komme først i lavlandet, men også i fjellet vil stadig mer nedbør falle som regn (Norsk klimaservicesenter 2025), og innen utgangen av aktuelt tidsvindu i denne vurderingen (50 år), vil endringene være betydelige. Dette betyr at snøras blir mindre hyppig, noe som vil føre til en langsom gjengroing av rasmarksenger. Endringene vil komme først og bli sterkest i de lavereliggende rasmarkene, hvor det også må forventes at vedplanter i større grad vil etablere seg. Men man kan også se for seg at økt vinternedbør som regn vil forårsake mer frostsprengning og økt hyppighet av steinsprang i kuldeperioder, noe som vil være positivt for å bevare åpne rasmarksenger. Dette vil da gjøre at den negative effekten av mindre hyppigere snøras reduseres noe, men dette får mindre betydning for de mer stabile rasmarksengene og -heiene enn for de ustabile, rene rasmarkene.
Habitatpåvirkning: Rasmarkseng og -hei kan være utsatt for både areal- og tilstandsreduksjon i forbindelse med masseuttak, rassikringstiltak eller enkelttiltak som gjør arealbeslag. I lavlandet (boreonemoral og sørboreal sone, dels også mellomboreal sone) vil særlig massetak være en større trussel og utgjør en større arealreduksjon enn lenger opp i terrenget.
Vurderingskriteriene
- Utslagsgivende kriterier Alle kriterier
-
A - Reduksjon i totalarealet
Reduksjon av naturtypens totalareal i løpet av en 50-årsperiode
A1 Reduksjon siste 50 år DD A2a Reduksjon kommende 50 år DD A2b Reduksjon i en 50-årsperiode (fortid, nåtid, fremtid) DD Konklusjon DD -
B - Begrenset geografisk utbredelse
Utbredelsesareal i dag (B1) eller antall 10 × 10 km ruter hvor naturtypen finnes i dag (B2). Minst ett av underkriteriene a-c må være angitt for at kategorien B1 og/eller B2 skal gjelde.
B1 Utbredelsesareal LC B1a Pågående nedgang i areal eller kvalitet B1b Påvirkningsfaktor som medfører nedgang i areal eller kvalitet B1c Antall lokaliteter/trusler Konklusjon LC B2 Antall 10 x 10 km forekomstruter LC B2a Pågående nedgang i areal eller kvalitet B2b Påvirkningsfaktor som medfører nedgang i areal eller kvalitet B2c Antall lokaliteter/trusler Konklusjon LC B3 Trusseldefinerte lokaliteter Konklusjon NE -
C - Abiotisk forringelse
Andel av totalarealet som er forringet, og graden av forringelse, basert på endring i en abiotisk variabel, i løpet av en vurderingsperiode på 50 år.
C1 Andel av totalareal forringet siste 50 år NE C1 Grad av abiotisk forringelse siste 50 år NE Konklusjon NE C2a Andel av totalareal forringet kommende 50 år NE C2a Grad av abiotisk forringelse kommende 50 år NE Konklusjon NE C2b Andel av totalareal forringet i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) NE C2b Grad av abiotisk forringelse i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) NE Konklusjon NE -
D - Biotisk forringelse
Andel av totalarealet som er forringet, og graden av forringelse, basert på endring i en biotisk variabel, i løpet av en vurderingsperiode på 50 år.
D1 Andel av totalareal forringet siste 50 år ≥ 50 % D1 Grad av biotisk forringelse siste 50 år ≥ 30 % Konklusjon NT D2a Andel av totalareal forringet kommende 50 år ≥ 50 % D2a Grad av biotisk forringelse kommende 50 år ≥ 30 % Konklusjon NT D2b Andel av totalareal forringet i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) ≥ 50 % D2b Grad av biotisk forringelse i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) ≥ 30 % Konklusjon NT -
E - Kvantitativ risikoanalyse
Angir den estimerte sannsynligheten for at økosystemet går tapt
E Kvantitativ risikoanalyse NE
Naturtypens areal
Totalareal er naturtypens kjente areal per i dag. Utbredelsesarealet er et minimum konvekst polygon som omslutter alle forekomstene av typen. Antall forekomster er antall 10 x 10 km ruter der naturtypen forekommer. Forklaring til areal
Kjent areal km² | Mørketall | Beregnet areal km² (kjent * mørketall) | |
---|---|---|---|
Totalareal | 260 | 1,1 | 286 |
Utbredelsesareal | |||
Antall forekomster |
Arealtallene er predikert areal for M1:20000-enheter i NiN3.0 basert på ANO-data og berggrunnskart. Vurderingsenheten finnes i store deler av landet. Under kartlegging etter Miljødirektoratets instruks har vurderingsenheten blitt kartlagt under typen kalkrik rasmarkshei og -eng, da denne også omfatter svakt kalkrike utforminger av naturtypen. Per 1.1.2025 er det kartlagt 61 lokaliteter med et samlet areal på 0,4 km2 av naturtypen etter instruksen, men det er ikke kjent hvor stor del av dette som er svakt kalkrike utforminger (T16-C-3). Under kartlegging etter DN-håndbok 13 har en del areal av typen blitt kartlagt innenfor naturtypen sørvendt berg og rasmark.
Regioner og havområder
Region | Forekomst |
---|---|
Østfold | |
Oslo og Akershus | x |
Hedmark | x |
Oppland | x |
Buskerud | x |
Vestfold | |
Telemark | x |
Aust-Agder | x |
Vest-Agder | x |
Rogaland | x |
Hordaland | x |
Sogn og Fjordane | x |
Møre og Romsdal | x |
Sør-Trøndelag | x |
Nord-Trøndelag | |
Nordland | x |
Troms | x |
Finnmark | x |
Svalbard landområder | |
Skagerrak | |
Nordsjøen | |
Norskehavet | |
Jan Mayen med kystnære øyer | |
Barentshavet | |
Grønlandshavet | |
Svalbard kystområder | |
Polhavet |
Referanser
- Bratli, H. 2024. NiN 3.0 Kartleggingsenheter i målestokk 1:5000. Foreløpig utgave 1.11.2024. NHM. 775 s.
- Artsdatabanken 2025. Rasmarkshei og -eng. https://artsdatabanken.no/Pages/171934/Rasmarkhei_og_-eng
- Norsk klimaservicesenter 2025. Klimaframskrivninger nedbør. https://klimaservicesenter.no/climateprojections?index=precipitation_amount&period=Annual&scenario=RCP45&area=NO
Sitering
Høitomt, T., Grytnes, J., Helle, A. G., Jansson, U., Johansen, L., Larsen, B., Ravolainen, V., Riksheim Tandstad, H., Storaunet, K.O. og Velle, L. (alfabetisk) (2025). Fastmark. Norsk rødliste for naturtyper 2025. Artsdatabanken, Trondheim. (2025). Intermediær til litt kalkrik rasmarkeng og -hei https://lister.artsdatabanken.no/naturtyper/2025/121. Nedlastet 10.05.2025
Tilbakemelding på vurderingen
Registrer navn og e-postadresse for å få tilsendt en gyldig lenke for å sende tilbakemelding.
TD03-M020-02