- Rødlista for naturtyper 2025 >
- Intermediær til litt kalkrik fosse-eng med fosseyrpreg
-
Rødlista for naturtyper 2025 keyboard_arrow_right
- Har du utfyllende kunnskap om naturtyper? keyboard_arrow_right
- Hvilke naturtyper blir vurdert, og hvorfor? keyboard_arrow_right
- Hvem utfører vurderingene? keyboard_arrow_right
- Vurderingsområder keyboard_arrow_right
- Hvordan har vi gjennomført rødlistevurderingene? keyboard_arrow_right
- Oversettelse mellom NiN-versjoner keyboard_arrow_right
- Vurdering av naturtyper i ferskvann keyboard_arrow_right
- Slik gir du innspill på foreløpige vurderinger keyboard_arrow_right
Intermediær til litt kalkrik fosse-eng med fosseyrpreg Fosse-eng (Fastmarkssystemer)
Gi innspill til vurderingen nederst på siden
Utført av ekspertkomité for Fastmark
sist endret: tirsdag 22. april 2025 09:50
Endelig kategori og kriterium: VU C1 + C2b
Naturtypen er vurdert til sårbar VU for Norsk rødliste for naturtyper 2025.
Kategorien kommer av abiotisk forringelse.
-
NEikke vurdert
-
LCuten risiko
-
DDdatamangel
-
NTnær truet
-
VUsårbar
-
ENsterkt truet
-
CRkritisk truet
-
COgått tapt
Beskrivelse av naturtypen
Fosse-eng finnes i fossesprutsonen fra større fosser og fossestryk. Her dannes naturlig åpen engpreget vegetasjon, særlig i nedre del av fossen, mellom fosseberg helt inntil og skog eller fjellhei og andre åpne fastmarkstyper lengre unna fossen. Skog etableres ikke, først og fremst fordi vedplanter ikke tåler innfrysing i is om vinteren med påfølgende frostskader. Fosse-eng karakteriseres av konstant fuktig mikroklima, sterkest i flomperioder, og tørrere i perioder med lavere vannføring. Mange arter tåler også tørrere perioder. Tilførsel av fossesprut er avhengig av vannføring og fallhøyde i fossen, og fossespruten modereres også av terrenget omkring fossen. Om sommeren er det kjøligere i fosse-eng enn i tilgrensende områder lengre fra fossen på grunn av fossespruten, om vinteren mildere inntil fossen eventuelt fryser til med is. Artene i fosse-eng må tåle å fryse inn i is om vinteren. Intermediær til litt kalkrik fosse-eng med fosseyrpreg omfatter fosse-eng med sterkest vannsprutintensitet, det vil si nærmest fossen. Vurderingsenheten forekommer ogås langs elvestryk. Vurderingsenheten forekommer på intermediær til litt kalkrik mark, og kalkkrevende arter mangler.
Oppsummering
Vurderingsenheten har en nokså vid utbredelse i Norge, men den forekommer spredt og med små arealer på hvert sted. Fosse-eng med fosseyrpreg finnes i hovedsak ved større og mindre fossefall. Ved store fossefall med velutviklede fossesprutsoner med tydelig sonering omfatter denne vurderingsenheten arealene med fosse-eng nærmest fossen. Vurderingsenheten kan også forekomme ved bratte elvestryk langs elver av en viss størrelse. Vasskraftutbygging er viktigste påvirkningsfaktor og en stor andel av utbyggingen som har påvirket de store fossene våre er gjort innenfor eller rett utenfor vurderingsperioden. I tillegg påvirker de pågående klimaendringene fosse-enger på flere måter. Sammenhengene her er noe usikre, men effekten er forventet å øke inn i tidsvindu framtid (frem mot år 2075).
A-kriteriet: Vi antar at at flere fosse-enger eller deler av fosse-enger har gått tapt som følge av vannkraftutbygging. Dette er prosesser som tar litt tid slik at utbygginger gjort i tiårene før 1975 også er relevante. Vi antar et arealtap på >20 % i alle tidsvinduer der vannkrafturbygging har vært og er viktigst nå, mens klimaendringer trolig vil bli gradvis viktigere framover. Det må også tas hensyn til at myndighetene har gjort det lettere å bygge ut vernede vassdrag, noe man ikke kan utelukke at vil påvirke lokaliteter med fosse-eng i fremtiden. Et arealtap på >20 % tilsvarer kategori NT - nær truet.
B-kriteriet: Utbredelsesområdet omfatter store deler av Norge, noe som utgjør et areal som er langt over terkselverdi for NT etter kriterium B1. Forekomstarealet (B2) er mer relevant å vurdere, men vi antar at også dette tallet er en del høyere enn terskelverdi for NT.
C-kriteriet: Vi antar at abiotisk påvirkning er mest relevant for denne vurderingsenheten og samler derfor all forringelse under C-kriteret. Både vannkraftutbygging og klimaendringer har ført til og vil fortsatt kunne føre til tap av fosse-engareal. På veien ditt blir arealene gradvis forringet helt til vi ikke lenger kan definere et areal som fosse-eng. I tillegg vil man også kunne se ulik grad av forringelse som ikke nødvendigvis fører til arealtap. Dette skyldes at miljøforholdene fortsatt er av en art som hindrer uttørking eller gjengroing av trevekster. Det er en vanskelig øvelse å vurdere forringelse av fosse-enger siden både grad av regulering og ulike topogafiske forhold gjør at ingen lokaliteter er utsatt for samme scenario. Vi har allerede antatt et arealtap på drøyt 20 % under A-kriteriet. Ved å inkludere dette i vurderingen av forringelse antar vi at 30-50 % av arealet med fosse-eng har blitt påvirket i tidsvindu fortid. Sammen antakelse gjelder for pågående tidsvindu. Forringelsen er antatt å være >80 % for disse arealene i begge tidsvinduene. Dette gir kategori VU - sårbar er kriteriene C1 og C2b.
D-kriteret: Vi antar at biotisk påvirkning er mindre aktuelt enn abiotisk for denne vurderingen og samler derfor alle forringelse under C-kriteriet.
Intermediær til litt kalkrik fosse-eng med fosseyrpreg vurders som sårbar - VU.
Påvirkningsfaktorer
Mer om karakterisering av påvirkningsfaktorer i metodeveilederen
Påvirkningsfaktor | Tidspunkt | Omfang | Alvorlighetsgrad |
---|---|---|---|
Klimatiske endringer | Pågående | Majoriteten av arealet påvirkes (50-90%) | <20% forringelse av tilstand |
Påvirkning på habitat > Habitatpåvirkning i limnisk miljø > Oppdemming/vannstandsregulering/overføring av vassdrag | Pågående | Minoriteten av arealet påvirkes (<50%) | 30-50% forringelse av tilstand |
Menneskelig forstyrrelse > Rekreasjon/turisme | Pågående | En ubetydelig del av arealet påvirkes | >80% forringelse av tilstand |
Vassdragsregulering er den antatt viktigste påvirkningsfaktoren i fosse-enger. Generelt har mange av vassdragsutbyggingene i Norge ført til at fosseberg og fosse-enger har endret karakter og at flere delvis er gjengrodd (Ihlen og Eilertsen 2012, Odland m.fl. 1991). Det er anslått at 2/3 av de 140 største vassdragene i Norge er påvirket av vasskraftutbygging. Mange vassdrag ble regulert før vurderingsperioden startet, altså før 1975. Siden tilstandsendringer i mange tilfeller er langsomme prosesser, er det likevel slik at utbygging skjedd i tiårene før 1975 har ført til endringer innenfor i vurderingsperioden. Graden av reduksjon i vannføring avgjør i hvilken grad fossesprutmiljøer blir forringet. I mange tilfeller vil også hele miljøet gå tapt. NVE opplyser at halvparten av de 12 høyeste fossene i (regnet etter fritt fall) er regulert. Alle disse reguleringen ble gjennomført rett før eller innenfor vurderingsperioden. NINA sin infrastrukturindeks laget for vassdrag viser at 65 % av arealet med elver over en viss størrelse er påvirket av ulike inngrep. Graden av påvirkning er beregnet til et gjennomsnitt på 45 % (Bakkestuen m.fl 2025). Disse tallene antas å være relevante for fosse-enger, selv om arealinngrep er mindre vanlig i fossemiljøer.
Klimaendringer er en annen påvirkningsfaktor som stadig blir mer og mer relevant. Det er forventet at klimaendringer gir økt nedbør og høyere vintertemperatur. Høyere vintertemperatur har mest sannsynlig stor negativ påvirkning på fosse-enger fordi isdekket på vinteren vil reduseres både i tid og omfang. Dette vil medføre at fosse-engene lettere kan gro igjen med vedaktige planter. Økt nedbør vil muligens kunne motvirke denne effekten noe, men dette er usikkert. I breregioner vil tap av breareal og tidlig utsmelting av snø kunne føre til redusert vannføring sensommer i flere vassdrag. Dette er svært relevant i de regionene der de fleste store fossene våre ligger. Dette vil kunne endre både utstrekning av og artssammensetningen i fossesprutsoner i betydelig grad. Disse endringene er pågående, men faren for endringer knyttet til klimatiske endringer er økende inn i tidsvindu framtid.
Store fossefall er ofte mye besøkte turistattraksjoner. Det er observert slitasje i flere fosse-enger, men dekningen er stort sett lav. Dette er ikke ansett for å være en veldig viktig påvirkningsfaktor selv om den er relevant ganske mange steder.
Vurderingskriteriene
- Utslagsgivende kriterier Alle kriterier
-
A - Reduksjon i totalarealet
Reduksjon av naturtypens totalareal i løpet av en 50-årsperiode
A1 Reduksjon siste 50 år ≥ 20% NT A2a Reduksjon kommende 50 år ≥ 20% NT A2b Reduksjon i en 50-årsperiode (fortid, nåtid, fremtid) NT Konklusjon NT -
B - Begrenset geografisk utbredelse
Utbredelsesareal i dag (B1) eller antall 10 × 10 km ruter hvor naturtypen finnes i dag (B2). Minst ett av underkriteriene a-c må være angitt for at kategorien B1 og/eller B2 skal gjelde.
B1 Utbredelsesareal LC B1a Pågående nedgang i areal eller kvalitet B1b Påvirkningsfaktor som medfører nedgang i areal eller kvalitet B1c Antall lokaliteter/trusler Konklusjon LC B2 Antall 10 x 10 km forekomstruter LC B2a Pågående nedgang i areal eller kvalitet B2b Påvirkningsfaktor som medfører nedgang i areal eller kvalitet B2c Antall lokaliteter/trusler Konklusjon LC B3 Trusseldefinerte lokaliteter Konklusjon NE -
C - Abiotisk forringelse
Andel av totalarealet som er forringet, og graden av forringelse, basert på endring i en abiotisk variabel, i løpet av en vurderingsperiode på 50 år.
C1 Andel av totalareal forringet siste 50 år ≥ 30 % C1 Grad av abiotisk forringelse siste 50 år ≥ 80 % Konklusjon VU C2a Andel av totalareal forringet kommende 50 år ≥ 50 % C2a Grad av abiotisk forringelse kommende 50 år ≥ 30 % Konklusjon NT C2b Andel av totalareal forringet i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) ≥ 30 % C2b Grad av abiotisk forringelse i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) ≥ 80 % Konklusjon VU -
D - Biotisk forringelse
Andel av totalarealet som er forringet, og graden av forringelse, basert på endring i en biotisk variabel, i løpet av en vurderingsperiode på 50 år.
D1 Andel av totalareal forringet siste 50 år NE D1 Grad av biotisk forringelse siste 50 år NE Konklusjon NE D2a Andel av totalareal forringet kommende 50 år NE D2a Grad av biotisk forringelse kommende 50 år NE Konklusjon NE D2b Andel av totalareal forringet i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) NE D2b Grad av biotisk forringelse i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) NE Konklusjon NE -
E - Kvantitativ risikoanalyse
Angir den estimerte sannsynligheten for at økosystemet går tapt
E Kvantitativ risikoanalyse NE
Naturtypens areal
Totalareal er naturtypens kjente areal per i dag. Utbredelsesarealet er et minimum konvekst polygon som omslutter alle forekomstene av typen. Antall forekomster er antall 10 x 10 km ruter der naturtypen forekommer. Forklaring til areal
Kjent areal km² | Mørketall | Beregnet areal km² (kjent * mørketall) | |
---|---|---|---|
Totalareal | |||
Utbredelsesareal | |||
Antall forekomster |
Vurderingsenheten finnes i mer eller mindre hele landet, men er vanligst i regioner med mye topografisk variasjon og store høydeforskjeller. Indre fjordstrøk på Vestlandet og Nordland peker seg ut, men nokså store fossefall finnes også spredt i andre deler av landet. Fosse-eng med fosseyrpreg forekommer primært ved større fossefall, men forekommer også med mindre arealer langs bratte elvestryk. Enheten forekommer imidlertid ikke ved alle fossefall da topografien av og til sørger for at det ikke er jorddekt mark ved fossens nedslagsområde, eksempelvis i trange kløftemiljøer. I noen tilfeller dannes av mikrotopografiske grunner i nedslagssonen lite fosseyr, selv ved ganske store fossefall. Det er svært vanskelig å estimere forekomstareal og totalareal for typen, men forekomstarealet er så stort at man uansett kommer over terskelverdi (55 lokaliteter) for NT. Arealtallene har derfor uansett ikke betydning for rødlistevurderingen.
Regioner og havområder
Region | Forekomst |
---|---|
Østfold | x |
Oslo og Akershus | x |
Hedmark | x |
Oppland | x |
Buskerud | x |
Vestfold | x |
Telemark | x |
Aust-Agder | x |
Vest-Agder | x |
Rogaland | x |
Hordaland | x |
Sogn og Fjordane | x |
Møre og Romsdal | x |
Sør-Trøndelag | x |
Nord-Trøndelag | x |
Nordland | x |
Troms | x |
Finnmark | x |
Svalbard landområder | |
Skagerrak | |
Nordsjøen | |
Norskehavet | |
Jan Mayen med kystnære øyer | |
Barentshavet | |
Grønlandshavet | |
Svalbard kystområder | |
Polhavet |
Referanser
- Bakkestuen, V., Dervo, B.K., Erikstad, L., Velle, G. & Mjelde, M. 2025. Modellering av limniske naturtyper og metode for beregning av påvirkning i ferskvann og brakkvann. NINA Rapport 2595. Norsk institutt for naturforskning. ISBN: 978-82-426-5413-7.
- Odland, A., Birks, H. H., Botnen, A., Tønsberg, T. and Vevle, O. 1991. Vegetation change in the spray zone of a waterfall following river regulation in Aurland, Western Norway. - Regul. Rivers Resour. Mgmt 6: 147-162.
- Bratli, H., Halvorsen, R., Høitomt, T., Ihlen, P.G. & Brynjulvsrud, J.G. 2021. Utvikling av kunnskapsgrunnlaget for beskrivelse av fossesprutsoner i Natur i Norge (NiN). NHM Rapport 99, 1-142. https://www.nhm.uio.no/forskning/ressurser/publikasjoner/nhm-rapporter/nhm-rapport-099-2021.pdf
- Hanssen-Bauer, I., Førland, E.J., Haddeland, I., Hisdal, H., Mayer, S., Nesje, A., Nilsen, J.E.Ø., Sandven, S., Sandø, A.B., Sorteberg, A. & Ådlandsvik, B. red. (2015). Klima i Norge 2100. Kunnskapsgrunlag for klimatilpasning oppdatert i 2015. Norsk klimaservicesenter. Rapport 2/2015.
- NVE. 2005. Norges høyeste fosser. https://web.archive.org/web/20051124090229/http://nve.no/modules/module_109/publisher_view_product.asp?iEntityId=4926
- Ihlen, P. G. & Eilertsen, L. (2012). Framlegg til faggrunnlag for fossesprøytsoner i Norge. Rådgivende Biologer AS, rapport 1557: 1-60.
Sitering
Høitomt, T., Grytnes, J., Helle, A. G., Jansson, U., Johansen, L., Larsen, B., Ravolainen, V., Riksheim Tandstad, H., Storaunet, K.O. og Velle, L. (alfabetisk) (2025). Fastmark. Norsk rødliste for naturtyper 2025. Artsdatabanken, Trondheim. (2025). Intermediær til litt kalkrik fosse-eng med fosseyrpreg https://lister.artsdatabanken.no/naturtyper/2025/125. Nedlastet 10.05.2025
Tilbakemelding på vurderingen
Registrer navn og e-postadresse for å få tilsendt en gyldig lenke for å sende tilbakemelding.
TD04-M020-03