- Rødlista for naturtyper 2025 >
- Uttørkingseksponert kalkrikt nakent berg i lavalpin sone og svakt kontinental seksjon
-
Rødlista for naturtyper 2025 keyboard_arrow_right
- Har du utfyllende kunnskap om naturtyper? keyboard_arrow_right
- Hvilke naturtyper blir vurdert, og hvorfor? keyboard_arrow_right
- Hvem utfører vurderingene? keyboard_arrow_right
- Vurderingsområder keyboard_arrow_right
- Hvordan har vi gjennomført rødlistevurderingene? keyboard_arrow_right
- Oversettelse mellom NiN-versjoner keyboard_arrow_right
- Vurdering av naturtyper i ferskvann keyboard_arrow_right
- Slik gir du innspill på foreløpige vurderinger keyboard_arrow_right
Uttørkingseksponert kalkrikt nakent berg i lavalpin sone og svakt kontinental seksjon Nakent berg (Fastmarkssystemer)
Gi innspill til vurderingen nederst på siden
Utført av ekspertkomité for Fastmark
sist endret: onsdag 23. april 2025 16:00
Endelig kategori og kriterium: EN D2a
Naturtypen er vurdert til sterkt truet EN for Norsk rødliste for naturtyper 2025.
Kategorien kommer av biotisk forringelse.
-
NEikke vurdert
-
LCuten risiko
-
DDdatamangel
-
NTnær truet
-
VUsårbar
-
ENsterkt truet
-
CRkritisk truet
-
COgått tapt
Beskrivelse av naturtypen
Vurderingsenheten omfatter de uttørkingseksponerte, klart til ekstremt kalkrike forekomstene med nakent berg i lavalpin svakt kontinental seksjon. Bergets helning varierer fra flate berg, til bergknauser og loddrette bergvegger. Kartleggingsenheten forekommer på eksponerte steder, ofte med direkte solinnstråling, som i sør- eller sørvestvendte skråninger. Enheten omfatter kalktrinnene KA_ghi og utgjør de tre øverste trinnene på kalkinnholdskalaen som i alt har ni trinn. Av bergarter vil de mest kalkrike fyllittene, dolomitt, marmor og kalkstein være inkludert her. Dominerende artsgrupper er moser og lav. Karplanter inngår i utgangspunktet ikke i vurderingsenheten, men vil av praktiske årsaker kunne være inkludert når de vokser i sprekker eller på små hyller.
De tørre bergmiljøene og grunnlendte, jorddekte miljøene i mellomboreal, nordboreal og lavalpin sone nord i Gudbrandsdalen og Ottadalen er kjent for sin spesielle lav-, mose- og karplanteflora, ofte benevnt som et "steppe-element" med referanse til enda tørrere miljøer andre steder i verden. Her finnes rike bergknauser og bergflater med et mangfold som er betinget av tørt klima og kalkrik berggrunn. Et spesielt jordsubstrat, "soil crust", som finnes som tynne skorper på nakent berg forekommer i disse tørre og solvarme bergmiljøene. Beskrivelse av dette mikrohabitatet finnes hos Lalley et. al (2008) På dette spesielle substratet finnes flere svært sjeldne arter, blant annet den kritisk truete stjernebønnelav (CR), en art som kanskje bare finnes i Vågå kommune i hele verden (Nilsson m. fl. 2022, 2023, 2025). Kunnskapen om de tørre kalkbergene i Nord-Norge er mer begrenset, men det finnes dokumentasjon fra Alta på at "steppe-elementet" også finnes her. Bratli m.fl. (2015) viser at kun 9 % av Norges landareal befinner seg i svakt kontinental seksjon, samtidig som nær 35 % av alle funn av kalklav i Norge er gjort i denne seksjonen. Lavalpin sone er antatt å huse en mindre andel, men likevel funksjonelle arealer for dette mangfoldet innenfor denne seksjonen. Dette viser at denne og tilgrensende vurderingsenheter spiller en svært viktig rolle for mange habitatspesifikke arter i Norge.
Oppsummering
Vurderingsenheten er aktuell for vurdering siden den har lite forkomstareal og i stor grad befinner seg like over skoggrensa og dermed er vurdert å være ekstra utsatt for arealtap følgende av temperaturstigning. Vi antar både arealreduksjon og forringelse av deler av restarealet som følge av klimaendringene. I den videre argumentasjon tar vi utgangspunkt i en hevning av gjennomsnitts årstemperatur de neste 50 år på 2,6 grader i forhold til normaltemperatur i perioden 1971-2000 (Norsk klimaservicesenter 2025). Siden vi har svært lite konkret kunnskap om nakent berg tar kriteriedokumentasjonen utgangspunkt i argumentasjonen som er brukt for lesider når det kommer til arealtap og forringelse som skyldes temperaturøkning påfølgende skoggrenseheving.
A-kriteriet: Vi vet at skoggrensene går opp med varmere klima både i Norge (Bryn og Pothoff 2018, Nygård m. fl. 2022) og andre deler av verden (Harsch et al. 2009), men samtidig går skoggrensen ikke opp så mye som det varmere klimaet skulle tilsi (Beloiu m. fl. 2022, Körner og Hiltbrunner 2024, Mienna m. fl. 2024). Hvor høyt skoggrensa vil heve seg de neste 50 år, hvis gjennomsnittstemperaturen øker med 2,6 grader, er derfor høyst usikkert. Dersom skoggrensehevingen hadde vært i likevekt med temperaturstigningen ville skoggrensa i 2075 ligget om lag 385 meter høyere enn i dag og arealer som i dag er lavalpin sone ville i stor grad vært dekket av skog. Det er i midlertid en stor forsinkelse knyttet til skogens inntog i fjellet, og vi har tidligere gjort noen generelle antakelser om at skoggrensen forventes å heve seg med om lag 50 meter innen utgangen av tidsvindu framtid (Aarrestad og Grytnes 2018). Denne hevingen kommer i tillegg til pågående gjengroing av arealer der beiting har ført til at den faktiske skoggrensa er lavere enn den klimatiske skoggrensa. I tillegg kommer en forringelse av arealene ovenfor som ikke har blitt skog i 2075.
En 50 meter heving av skoggrensa vil føre til at om lag 35 % av lavalpin slik den ligger i dag blir dekket av skog innen utgangen av vurderingsperioden. Om man antar at bergveggene er jevnt fordelt langs høydespennet vil prosentvis tap av areal være et tilsvarende tall. Man kan anta at lavalpine bergveggsamfunn til en viss grad klarer å flytte seg oppover og inn i arealer som i dag er mellomalpin sone, men kalkrike områder har et svært lite totalareal i mellomalpin sone. I mange kalkområder i fjellet finnes det i tillegg veldig lite nakent berg. Vi antar derfor et arealtap på i overkant av 30 % for denne vurderingsenheten, noe som tilsvarer VU - sårbar etter A-kriteriet.
B-kriteriet: Vurderingsenheten har et antatt forekomstareal som slår ut på VU etter B2- kriteriet. Utbredelsesarealet inkluderer både Sør- og Nord-Norge og overskrider terskelverdi for NT med god margin.
C/D-kriteriet: Det antas en forringelse av arealer i lavlapin sone som ligger ovenfor grensen for antatt ny skoggrense i 2075. Det antas videre at gjengroingen i gjennomsnitt går raskere på kalkrike bergarter enn på kalkfattige, men siden denne vurderingsenheten er knyttet til tørre omgivelser i nedbørfattige regioner antas det at gjengroingen går sakte. For nakent berg sin del antas forringelsen å være noe mindre enn for jorddekt mark, siden artssamfunn på bergvegger i lavalpin har store fellestrekk med samfunn i nordboreal sone. Uttørkingseksponerte nakne berg i kontinentale områder har artssamfunn som i stor grad er tilpasset ekstreme miljøforhold. En pågående økning i nedbørintensitet og antall episoder med styrtregn legger et særlig press på denne naturen. Det antas derfor at denne vurderingsenheten vil bli sterkere forringet enn alle andre enheter med nakent berg siden de negative følgene av økt og mer ekstrem nedbør legges på toppen av arealtap som følge av temperaturtstigning. Den samlete vurderinger er at > 80 % av arealet blir > 50 % forringet. Enheten slår ut i kategori EN - sterkt truet på kriteriet D2a.
Uttørkingseksponert kalkrikt nakent berg i lavalpin sone og svakt kontinental seksjon vurders som sterkt truet - EN.
Påvirkningsfaktorer
Mer om karakterisering av påvirkningsfaktorer i metodeveilederen
Påvirkningsfaktor | Tidspunkt | Omfang | Alvorlighetsgrad |
---|---|---|---|
Klimatiske endringer > Temperatur | Pågående | Hele arealet påvirkes (>90%) | Langsom, men signifikant, reduksjon (< 20% over 10 år) |
Klimatiske endringer > Nedbør | Pågående | Hele arealet påvirkes (>90%) | Langsom, men signifikant, reduksjon (< 20% over 10 år) |
Klimaendringer: Alle typer fjellnatur blir påvirket av pågående temperaturstigning. For denne vurderingsenheten sin del vil heving av skoggrensa føre til at mange lokaliteter med nakent berg i lavalpin ikke lenger vil ligge i fjellet om 50 år. For uttørkingseksponerte berg vil oppslag av trær kunne skygge ut lokaliteter også før arealet har blitt til skog. I tillegg til dette vil tidligere utsmelting av snø føre til endringer i overrislingsvarighet for en del gjenværende lokaliteter. Temperaturøkningen i seg selv antas også å kunne endre artssammensetningen i artssamfunn som er knyttet til nakent berg. Mulighetene for denne vurderingsenheten til å flytte seg oppover i takt med temperaturøkningen er begrenset. Totalarealet reduseres raskt i høyden over lavalpin, særlig kalkrike arealer. I tillegg er det lite sannsynlig at funksjonene for mangfoldet etableres i samme takt som funksjoner tapes der skogen kryper inn i lavereliggende deler. I kontinental seksjon, og særlig for de uttørkingseksponerte, nakne bergene, vil økt nedbørintensitet og flere hendelser med styrtregn gi negativ påvirkning.
Vurderingskriteriene
- Utslagsgivende kriterier Alle kriterier
-
A - Reduksjon i totalarealet
Reduksjon av naturtypens totalareal i løpet av en 50-årsperiode
A1 Reduksjon siste 50 år ≥ 20% NT A2a Reduksjon kommende 50 år ≥ 30% VU A2b Reduksjon i en 50-årsperiode (fortid, nåtid, fremtid) NT Konklusjon VU -
B - Begrenset geografisk utbredelse
Utbredelsesareal i dag (B1) eller antall 10 × 10 km ruter hvor naturtypen finnes i dag (B2). Minst ett av underkriteriene a-c må være angitt for at kategorien B1 og/eller B2 skal gjelde.
B1 Utbredelsesareal LC B1a Pågående nedgang i areal eller kvalitet B1b Påvirkningsfaktor som medfører nedgang i areal eller kvalitet B1c Antall lokaliteter/trusler Konklusjon LC B2 Antall 10 x 10 km forekomstruter ≤ 50 VU B2a Pågående nedgang i areal eller kvalitet ii. Kvalitet B2b Påvirkningsfaktor som medfører nedgang i areal eller kvalitet antatt eller kjent B2c Antall lokaliteter/trusler Konklusjon VU B3 Trusseldefinerte lokaliteter Konklusjon NE -
C - Abiotisk forringelse
Andel av totalarealet som er forringet, og graden av forringelse, basert på endring i en abiotisk variabel, i løpet av en vurderingsperiode på 50 år.
C1 Andel av totalareal forringet siste 50 år NE C1 Grad av abiotisk forringelse siste 50 år NE Konklusjon NE C2a Andel av totalareal forringet kommende 50 år NE C2a Grad av abiotisk forringelse kommende 50 år NE Konklusjon NE C2b Andel av totalareal forringet i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) NE C2b Grad av abiotisk forringelse i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) NE Konklusjon NE -
D - Biotisk forringelse
Andel av totalarealet som er forringet, og graden av forringelse, basert på endring i en biotisk variabel, i løpet av en vurderingsperiode på 50 år.
D1 Andel av totalareal forringet siste 50 år ≥ 30 % D1 Grad av biotisk forringelse siste 50 år ≥ 30 % Konklusjon LC D2a Andel av totalareal forringet kommende 50 år ≥ 80 % D2a Grad av biotisk forringelse kommende 50 år ≥ 50 % Konklusjon EN D2b Andel av totalareal forringet i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) ≥ 50 % D2b Grad av biotisk forringelse i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) ≥ 50 % Konklusjon VU -
E - Kvantitativ risikoanalyse
Angir den estimerte sannsynligheten for at økosystemet går tapt
E Kvantitativ risikoanalyse NE
Naturtypens areal
Totalareal er naturtypens kjente areal per i dag. Utbredelsesarealet er et minimum konvekst polygon som omslutter alle forekomstene av typen. Antall forekomster er antall 10 x 10 km ruter der naturtypen forekommer. Forklaring til areal
Kjent areal km² | Mørketall | Beregnet areal km² (kjent * mørketall) | |
---|---|---|---|
Totalareal | |||
Utbredelsesareal | 148 | 1,1 | 162,8 |
Antall forekomster | 35 | 1,2 | 42 |
Vurderingsenheten er knyttet til lavalpin sone i de mest kontinentale delene av Norge. Enheten finnes i noen regioner nord i Innlandet og så vidt inn i Sør-Trøndelag. Ellers i indre deler av Troms og indre og østlige deler av Finnmark.
Det eksisterer knapt kartleggingsdata for denne vurderingsenheten på naturtypenivå, men utbredelsen til enkeltarter av moser og lav gir noe informasjon. Vi antar at vurderingsenheten finnes innefor de fleste forekomstruter i aktuell vegetasjonssone og svakt kontinental seksjon der topografien indikerer forekomst av bergvegger og berggrunnen samtidig er kalkrik. Beregninger av utbredelsesareal og antall forekomstruter er basert på kartanalyser der kalkrik berggrunn og arealer i svakt kontinental seksjon er sett i sammenheng.
Regioner og havområder
Region | Forekomst |
---|---|
Østfold | |
Oslo og Akershus | |
Hedmark | x |
Oppland | x |
Buskerud | |
Vestfold | |
Telemark | |
Aust-Agder | |
Vest-Agder | |
Rogaland | |
Hordaland | |
Sogn og Fjordane | |
Møre og Romsdal | |
Sør-Trøndelag | x |
Nord-Trøndelag | |
Nordland | |
Troms | x |
Finnmark | x |
Svalbard landområder | |
Skagerrak | |
Nordsjøen | |
Norskehavet | |
Jan Mayen med kystnære øyer | |
Barentshavet | |
Grønlandshavet | |
Svalbard kystområder | |
Polhavet |
Referanser
- Nilsson, A., Haugan, R. & Reiso, S. 2025. Kartlegging av stjernebønnelav og steppe-elementet i Innlandet 2024. Biofokus rapport 2025-010. Stiftelsen Biofokus. Oslo.
- Körner, C., & Hiltbrunner, E. (2024). Rapid advance of climatic tree limits in the Eastern Alps explained by on-site temperatures. Regional Environmental Change, 24(3), 98.
- Bratli, H., Evju, M. & Stabbetorp, O. E. 2015. Kalkberg – et hotspothabitat. Sluttrapport under ARKO-prosjektets periode III - NINA Rapport 1171. 49 s. chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.nina.no/archive/nina/PppbasePdf/rapport/2015/1171.pdf
- Bryn, A., & Potthoff, K. (2018). Elevational treeline and forest line dynamics in Norwegian mountain areas–a review. Landscape Ecology, 33, 1225-1245.
- Nilsson, A. & Reiso, S. 2023. Kartlegging av steppe-lav i Nordherad 2023. Biofokus rapport 2023-085.
- Aarrestad, P. A. og Grytnes, J.-A. (2018). Fjellhei, leside og tundra, Fjell og berg. Norsk rødliste for naturtyper 2018. Artsdatabanken, Trondheim. https://artsdatabanken.no/RLN2018/43
- Mienna, I. M., Klanderud, K., Næsset, E., Gobakken, T., & Bollandsås, O. M. (2024). Quantifying the roles of climate, herbivory, topography, and vegetation on tree establishment in the treeline ecotone. Ecosphere, 15(4), e4845.
- Nygaard, P. H., Bøhler, F., Øyen, B. H., & Tveite, B. (2022). Long‐term spatiotemporal dynamics in a mountain birch (Betula pubescens ssp. czerepanovii) forest in south‐east Norway. Plant‐Environment Interactions, 3(4), 155-169.
- Norsk klimaservicesenter 2025. Klimaframskrivninger temperatur https://klimaservicesenter.no/climateprojections?index=air_temperature&period=Annual&scenario=RCP45&area=R2
- Lalley, J.S. & Viles, H.A. Recovery of lichen-dominated soil crusts in a hyper-arid desert. Biodivers Conserv 17, 1–20 (2008). https://doi.org/10.1007/s10531-007-9153-y
- Beloiu, M., Poursanidis, D., Tsakirakis, A., Chrysoulakis, N., Hoffmann, S., Lymberakis, P., ... & Beierkuhnlein, C. (2022). No treeline shift despite climate change over the last 70 years. Forest Ecosystems, 9. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2197562022000021
- Harsch, M. A., Hulme, P. E., McGlone, M. S., & Duncan, R. P. (2009). Are treelines advancing? A global meta‐analysis of treeline response to climate warming. Ecology letters, 12(10), 1040-1049.
- Nilsson, A., Reiso, S., Hofton, T.H. 2022. Kartlegging og tilstandsvurdering av stjernebønnelav (CR) 2022. Biofokus-rapport 2022-116. Stiftelsen Biofokus. Oslo https://lager.biofokus.no/biofokus-rapport/biofokusrapport2022-116.pdf
Sitering
Høitomt, T., Grytnes, J., Helle, A. G., Jansson, U., Johansen, L., Larsen, B., Ravolainen, V., Riksheim Tandstad, H., Storaunet, K.O. og Velle, L. (alfabetisk) (2025). Fastmark. Norsk rødliste for naturtyper 2025. Artsdatabanken, Trondheim. (2025). Uttørkingseksponert kalkrikt nakent berg i lavalpin sone og svakt kontinental seksjon https://lister.artsdatabanken.no/naturtyper/2025/1313. Nedlastet 15.05.2025
Tilbakemelding på vurderingen
Registrer navn og e-postadresse for å få tilsendt en gyldig lenke for å sende tilbakemelding.
TA01-M020-06
Anvendte variabler:
-
Bioklimatiske soner RM-SO
- Lavalpin sone
-
Bioklimatiske seksjoner RM-SE
- Svakt kontinental seksjon