- Rødlista for naturtyper 2025 >
- Sandskred
-
Rødlista for naturtyper 2025 keyboard_arrow_right
- Har du utfyllende kunnskap om naturtyper? keyboard_arrow_right
- Hvilke naturtyper blir vurdert, og hvorfor? keyboard_arrow_right
- Hvem utfører vurderingene? keyboard_arrow_right
- Vurderingsområder keyboard_arrow_right
- Hvordan har vi gjennomført rødlistevurderingene? keyboard_arrow_right
- Oversettelse mellom NiN-versjoner keyboard_arrow_right
- Vurdering av naturtyper i ferskvann keyboard_arrow_right
- Slik gir du innspill på foreløpige vurderinger keyboard_arrow_right
Sandskred Aktiv skredmark (Fastmarkssystemer)
Gi innspill til vurderingen nederst på siden
Utført av ekspertkomité for Fastmark
sist endret: fredag 2. mai 2025 12:45
Endelig kategori og kriterium: NT C1 + C2b
Naturtypen er vurdert til nær truet NT for Norsk rødliste for naturtyper 2025.
Kategorien kommer av abiotisk forringelse.
-
NEikke vurdert
-
LCuten risiko
-
DDdatamangel
-
NTnær truet
-
VUsårbar
-
ENsterkt truet
-
CRkritisk truet
-
COgått tapt
Beskrivelse av naturtypen
Sandskred omfatter mark på ustabilt substrat, dominert av sand. Typen finnes i bratte skråninger med aktive skredprosesser som fører til stadig utrasing av løsmasser. Med skred menes at det er løsmassene selv som løsner og raser ut, til forskjell fra ras, der løsmassene raser over underlaget. Elver som undergraver skråninger vil på grunn av sideerosjon fra vannet, holde skråningen bratt og sørge for at skredmarka stadig forstyrres av gjentatte mindre skred og derved holdes åpen. Skredintensiteten kan variere, men er sterk nok til at artssammensetningen er vesentlig forskjellig fra tilsvarende stabil mark. Skred forekommer hyppigst langs elver og bekker som renner gjennom løsmasselag, som terrasser i breelv- eller bresjøsedimenter.
Merk at sandskred som ligger i nedlagte masseuttak eller på andre steder der forekomsten skyldes tidligere uttak av masser ikke regnes med her.
Oppsummering
Vi har noe kunnskap om hvilke vassdrag som har større forekomster av sandskred. I tillegg vet vi at det finnes mindre forekomster langs mange vassdrag spredt rundt i store deler av landet. De fleste av disse er ikke kartlagt, men observert i felt. Vi har noe kunnskap om hvilke påvirkningsfaktorer som er relevante, men langt mindre kunnskap om hvor sterkt de ulike faktorene har påvirket og påvirker lokaliteter med sandskred.
A-kriteriet: Vi har svært lite kunnskap om hvor mye areal med sandskred som har gått tapt siden 1975. Det antas at noe areal har gått tapt som følge av erosjonssikring av elvebredder, men omfanget er ukjent. Det antas også at masseuttak har påvirket forekomsten av sandskred flere steder, men her vurderes mye av arealtapet å ha skjedd før 1975. I tillegg antas at kraftutbygging har påvirket den naturlige dynamikken til sandskredene flere steder, men det er tvilsomt at denne påvirkningen er så stor at særlig store arealer har gått tapt. Det totale arealtapet i tidsvindu fortid er antatt å være <20 % og tilsvarer LC. Et våtere klima med mer ekstremvær kan øke behovet for erosjonssikring flere steder i tidsvindu framtid. Dette kan være nødvendig både for å sikre verdier langs elvene, men også for å hindre økt sedimenttransport i vassdragene der dette kan skape problemer. Det er vanskelig å forutse et fremtidig tap som følge av dette, men det antas å være <20 %, tilsvarende LC.
B-kriteriet: Om man inkluderer store og små forekomster av sandskred er det svært sannsynlig at både utbredelses- og forekomstareal med god margin overskrider terskelverdi for NT.
C/D-kriteriet: Erosjonssikring antas å ha ført til både tap og forringelse. Forringelsen skjer ved at den naturlige rasdynamikken stopper helt eller delvis opp, og at arealer går inn i en suksesjon mot sandskogsmark. Denne prosessen tar tid, og vi antar å ha pågående forringelse på arealer som ble forbygd og sikret også før 1975. Forringelsen vurderes å være nokså stor allerede tidlig i suksesjonsfasen, siden nakne sandflater raskt dekkes med mattedannende moser og lyngvekster dersom forstyrrelse opphører. Kraftutbygging vurderes å være en mindre alvorlig påvirkningsfaktor så lenge store flommer fortsatt forekommer ved jevne mellomrom. Katastrofeflommer som følge av ekstremvær kan skape nye sandskred, men det er usikkert hvorvidt slike lokaliteter vil få en vedvarende skreddynamikk eller om de vil gå direkte i suksesjon mot sandskogsmark. Slike nye sandskred er observert blant annet i Lundadalen i Skjåk. Dersom skreddynamikken ikke vedvarer skal arealene klassifiseres som historisk skredmark.
Dersom vi summerer antatt arealtap fra A-kriteriet med antatt areal med høy forringelse som følge av pågående suksesjon mot sandskogsmark, vurderer vi det som sannsynlig at >20 % av arealet med sandskred har blitt >80 % forringet i tidsvindu fortid. Kombinasjonen med >30 % areal og >50 % forringelse er også sannsynlig. Begge disse gir NT på kriterium C1.
Sandskred vurderes som nær truet - NT.
Påvirkningsfaktorer
Mer om karakterisering av påvirkningsfaktorer i metodeveilederen
Påvirkningsfaktor | Tidspunkt | Omfang | Alvorlighetsgrad |
---|---|---|---|
Påvirkning på habitat > Habitatpåvirkning i limnisk miljø > Vannløpsendring (flomhindring, kanalisering, utretting, moloer, terskler mm.) | Pågående | Minoriteten av arealet påvirkes (<50%) | Langsom, men signifikant, reduksjon (< 20% over 10 år) |
Klimatiske endringer | Pågående | Majoriteten av arealet påvirkes (50-90%) | Ukjent |
Sikringsarbeid: Erosjonssikring har vært vanlig i mange vassdrag for å hindre at elva graver seg innover og truer infrastruktur, bebyggelse eller åkermark. Fra Tana rapporteres også om at stor sedmenttransport fører til at fiskeplasser blir ødelagt og elva vanskeligere fremkommelig med båter. Der foreslås det å etablere gress i sandskråninger for å redusere sedimenttransporten i elva (Fergus og Rönkä 2001). Det er ukjent om dette faktisk er gjennomført.
Masseuttak: Uttak av sand har redusert forekomsten av sandskred langs flere vassdrag. En vesentlig del av arealtapet pga. av dette antas å ha skjedd før 1975.
Kraftutbygging: Det er antatt at kraftutbygging har påvirket den naturlige dynamikken til sandskredene flere steder, men det er tvilsomt at denne påvirkningen har ført til større arealtap. Så lenge kraftige flommer forekommer med jevne mellomrom, noe klimaendringene medvirker til, vil nye sandskred gå og tidligere sandskred kunne bli holdt åpne.
Klimaendringer: Katastrofeflommer som følge av ekstremvær kan skape nye sandskred, men det er usikkert hvorvidt slike lokaliteter vil få en vedvarende skreddynamikk eller om de vil gå direkte i suksesjon mot sandskogsmark. Et våtere klima med mer ekstremvær kan øke behovet for erosjonssikring flere steder framover.
Vurderingskriteriene
- Utslagsgivende kriterier Alle kriterier
-
A - Reduksjon i totalarealet
Reduksjon av naturtypens totalareal i løpet av en 50-årsperiode
A1 Reduksjon siste 50 år LC A2a Reduksjon kommende 50 år LC A2b Reduksjon i en 50-årsperiode (fortid, nåtid, fremtid) LC Konklusjon LC -
B - Begrenset geografisk utbredelse
Utbredelsesareal i dag (B1) eller antall 10 × 10 km ruter hvor naturtypen finnes i dag (B2). Minst ett av underkriteriene a-c må være angitt for at kategorien B1 og/eller B2 skal gjelde.
B1 Utbredelsesareal LC B1a Pågående nedgang i areal eller kvalitet B1b Påvirkningsfaktor som medfører nedgang i areal eller kvalitet B1c Antall lokaliteter/trusler Konklusjon LC B2 Antall 10 x 10 km forekomstruter LC B2a Pågående nedgang i areal eller kvalitet B2b Påvirkningsfaktor som medfører nedgang i areal eller kvalitet B2c Antall lokaliteter/trusler Konklusjon LC B3 Trusseldefinerte lokaliteter Konklusjon NE -
C - Abiotisk forringelse
Andel av totalarealet som er forringet, og graden av forringelse, basert på endring i en abiotisk variabel, i løpet av en vurderingsperiode på 50 år.
C1 Andel av totalareal forringet siste 50 år ≥ 20 % C1 Grad av abiotisk forringelse siste 50 år ≥ 80 % Konklusjon NT C2a Andel av totalareal forringet kommende 50 år < 20 % C2a Grad av abiotisk forringelse kommende 50 år ≥ 80 % Konklusjon LC C2b Andel av totalareal forringet i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) ≥ 20 % C2b Grad av abiotisk forringelse i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) ≥ 80 % Konklusjon NT -
D - Biotisk forringelse
Andel av totalarealet som er forringet, og graden av forringelse, basert på endring i en biotisk variabel, i løpet av en vurderingsperiode på 50 år.
D1 Andel av totalareal forringet siste 50 år NE D1 Grad av biotisk forringelse siste 50 år NE Konklusjon NE D2a Andel av totalareal forringet kommende 50 år NE D2a Grad av biotisk forringelse kommende 50 år NE Konklusjon NE D2b Andel av totalareal forringet i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) NE D2b Grad av biotisk forringelse i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) NE Konklusjon NE -
E - Kvantitativ risikoanalyse
Angir den estimerte sannsynligheten for at økosystemet går tapt
E Kvantitativ risikoanalyse NE
Naturtypens areal
Totalareal er naturtypens kjente areal per i dag. Utbredelsesarealet er et minimum konvekst polygon som omslutter alle forekomstene av typen. Antall forekomster er antall 10 x 10 km ruter der naturtypen forekommer. Forklaring til areal
Kjent areal km² | Mørketall | Beregnet areal km² (kjent * mørketall) | |
---|---|---|---|
Totalareal | |||
Utbredelsesareal | |||
Antall forekomster |
Sandskred forekommer der elver har gravd seg ned i breelv- eller bresjøsedimenter. Det finnes eksempler på dette i store deler av landet, men det er vanligst på indre deler av Østlandet og i Troms og Finnmark. Vurderingsenheten finnes både under og over skoggrensa. Det er kartlagt en del aktiv skredmark i forbindelse med naturtypekartlegging etter Miljødirektoratets instruks, og de aller fleste av disse lokalitetene ser ut til å være sandskred. I tidligere kartlegging etter DN-Håndbok 13 ser det ut til at en del lokaliteter med sandskred er innlemmet i sandfuruskog, mens noen også er ført til sanddyne. Kjente lokaliteter for sandskred er langs elvene Folla nord i Østerdalen og langs elvene Alta og særlig Tana i Finnmark. Kartleggingsdataene totalt sett er sparsomme, og det er ikke gjort noe forsøk på å beregne totalareal for typen.
Regioner og havområder
Region | Forekomst |
---|---|
Østfold | x |
Oslo og Akershus | x |
Hedmark | x |
Oppland | x |
Buskerud | x |
Vestfold | x |
Telemark | x |
Aust-Agder | x |
Vest-Agder | x |
Rogaland | x |
Hordaland | x |
Sogn og Fjordane | x |
Møre og Romsdal | x |
Sør-Trøndelag | x |
Nord-Trøndelag | x |
Nordland | x |
Troms | x |
Finnmark | x |
Svalbard landområder | |
Skagerrak | |
Nordsjøen | |
Norskehavet | |
Jan Mayen med kystnære øyer | |
Barentshavet | |
Grønlandshavet | |
Svalbard kystområder | |
Polhavet |
Referanser
- Fergus, T. & Rönkä, E. 2001. Erosjon og sedimenttransport i Tanaelva. Delrapport I fra prosjektet: Bevaring av Tanaelva som en lakseelv i natu rti Istand. NVE. 71s. https://publikasjoner.nve.no/rapport/2001/rapport2001_04.pdf
Sitering
Høitomt, T., Grytnes, J., Helle, A. G., Jansson, U., Johansen, L., Larsen, B., Ravolainen, V., Riksheim Tandstad, H., Storaunet, K.O. og Velle, L. (alfabetisk) (2025). Fastmark. Norsk rødliste for naturtyper 2025. Artsdatabanken, Trondheim. (2025). Sandskred https://lister.artsdatabanken.no/naturtyper/2025/140. Nedlastet 14.05.2025
Tilbakemelding på vurderingen
Registrer navn og e-postadresse for å få tilsendt en gyldig lenke for å sende tilbakemelding.
TE02-M020-02