Artsdatabanken-logo Artsdatabanken-logo
  • På artsdatabanken.no
    • Arter på nett

      Info om arter og artsgrupper

      chevron_right
    • Artsorakel

      Artsbestem bilder med kunstig intelligens

      chevron_right
    • Artsprosjektet

      Kartlegger artsmangfoldet i Norge

      chevron_right
    • Fremmede arter

      Fremmedartslista, innsikt og statistikk

      chevron_right
    • Kunnskapsstatus for artsmangfoldet

      Hva vi har og hva vi mangler av kunnskap om arter

      chevron_right
    • Artsnavn

      Info om navnearbeid og verktøy for navnevask

      chevron_right
    • Natur i Norge

      Verktøy for å beskrive natur

      chevron_right
    • Norsk rødliste for naturtyper

      Naturtyper som har risiko for å gå tapt fra Norge

      chevron_right
    • Rødlista for arter 2021

      Arter som har risiko for å dø ut i Norge

      chevron_right
  • Andre tjenester
    • Artskart

      Se hvor arter er funnet

      chevron_right
    • Nortaxa

      Database for forvaltning av navn og taksonomi

      chevron_right
    • Artsobservasjoner

      Registrer arter du har sett

      chevron_right
    • NiN-kart

      Kartdata etter NiN-systemet

      chevron_right
    • Portal for økologiske grunnkart

      Landskap, naturtyper, arter og miljøvariabler

      chevron_right
  1. Rødlista for naturtyper 2025 >
  2. Blåbær-bærlyngskog , dominert av boreale lauvtrær, i mellom- og nordboreal sone og svakt kontinental seksjon
  • Rødlista for naturtyper 2025 keyboard_arrow_right

  • Har du utfyllende kunnskap om naturtyper?  keyboard_arrow_right
  • Hvilke naturtyper blir vurdert, og hvorfor?  keyboard_arrow_right
  • Hvem utfører vurderingene?  keyboard_arrow_right
  • Vurderingsområder keyboard_arrow_right
  • Hvordan har vi gjennomført rødlistevurderingene? keyboard_arrow_right
  • Oversettelse mellom NiN-versjoner keyboard_arrow_right
  • Vurdering av naturtyper i ferskvann keyboard_arrow_right
  • Slik gir du innspill på foreløpige vurderinger keyboard_arrow_right

Innhold på siden

  • Beskrivelse av naturtypen
  • Oppsummering
  • Påvirkningsfaktorer
  • Vurderingskriteriene
  • Naturtypens areal
  • Regioner og havområder
  • Sitering

Blåbær-bærlyngskog , dominert av boreale lauvtrær, i mellom- og nordboreal sone og svakt kontinental seksjon Fastmarksskogsmark (Fastmarkssystemer)

Gi innspill til vurderingen nederst på siden

Utført av ekspertkomité for Fastmark
sist endret: fredag 2. mai 2025 23:22

Gjelder for Fastlands-Norge med havområder

Endelig kategori og kriterium: LC
Naturtypen er vurdert til uten risiko LC for Norsk rødliste for naturtyper 2025.

  • NE
    ikke vurdert
  • LC
    uten risiko
  • DD
    datamangel
  • NT
    nær truet
  • VU
    sårbar
  • EN
    sterkt truet
  • CR
    kritisk truet
  • CO
    gått tapt
Forklaring av kategoriene og kriteriene

Beskrivelse av naturtypen

Nordlig frisk og fattig boreal lauvskog i kontinentale områder opptrer på fattig mark i mellomboreal og nordboreal sone. Vurderingsenheten inkluderer både bærlyngskog, blåbærskog og blåbær-fuktskog. Vanlige treslag er bjørk, selje, rogn, osp og gråor. Bartrær og andre boreale løvtrær kan inngå i blanding. Kortvarige faser med lauvsuksesjon etter hogst inngår ikke, heller ikke gjengroingsarealer på tidligere jordbruksareal. 

Oppsummering

A-kriteriet

Arealer av vurderingsenheten har gått tapt som følge av bygging større infrastrukturprosjekter, fritidsboliger og tilhørende infrastruktur eller på grunn av at arealene er omdisponert fra skog til andre arealformål, inkludert jordbruksmark. I tillegg kommer et lite arealtap knyttet til målerutbrudd, med dårlig foryngelse i etterkant, men dette har foreløpig en liten arealmessig betydning i fattig kontinental boreal lauvskog. Siden frisk mark ofte er produktiv er det rimelig å anta at en del areal av denne vurderingsenheten fra gammelt av ble ryddet eller dyrket opp for bruk til beite eller andre jordbruksformål. Deler av denne bruken har etter hvert opphørt, og areal er grodd igjen, til dels til sterkt endret skogsmark (gjengrodd tidligere oppdyrket mark), til dels til forringet semi-naturlig mark, og til dels tilbake til et økosystem som ligner mest på lite endret skogsmark. En del areal som i Landskogstakseringen er registrert som frisk fattig boreal lauvskog kan derfor være suksesjonsfaser etter åpent jordbruksareal. Hvis vi legger til grunn den gjennomsnittlige årlige tapsraten for skog i mellomboreal og nordboreal sone (0,08%), så ligger tapet siden 1975 på ca. 4 % av arealet, hvilket er under terskelverdi (>20 %) på A-kriteriet. 

B-kriteriet

Utbredelsesarealet er todelt men skal vurderes som et og vurderingsenhetens utbredelsesareal er derfor langt over terskelverdi for NT. Antall forekomstruter er også langt over terskelverdi for NT. 

C/D-kriteriet

Det drives lite kommersielt skogbruk i denne vurderingsenheten, men den kan lokalt være viktig for produksjon av ved. Datagrunnlaget for å vurdere hvor stor andel av skogen som var i hogstklasse 5 i 1975 og nå er nå avvirket er svakt, men antatt å ligge mellom som 5 og 10 %. Samlet arealtap og forringelse fra hogst påvirker mindre enn 15 % av arealet med over 50 % forringelse. 

I de deler av vurderingsenheten som ligger i Finnmark er det observert en økning av påvirkning fra målerutbrudd, som er konsekvens av at flere utbruddsarter er etablert til dels som følge av et endret klima. Det er også observert forringelse av ospebestander i de siste 15 år knyttet til en soppsykdom. Det er vurdert at målerutbrudd som fører til over 75 % stammedødelighet hos bjørk gir over 50% forringelse av økosystemet. Hvis skogen får store problemer med å reetablere seg etter utbrudd vurderer vi det som arealtap. Arealtap knyttet til målerutbrudd er foreløpig ikke kvantifisert eller kartfestet, men er ikke vurdert å påvirke mer enn noen få prosent av vurderingsenhetens areal. Arealet med forringelsesgrad over 50 % som følge av målerutbrudd er vurdert å være mindre enn 10 % av arealet, men er forventet å berøre en noe høyere andel av arealet i fremtiden i et endret klima. 

Biotisk forringelse som følge av sykdommer og målere forventes å kunne øke med klimaendringene. Det er også en øket interesse for å bruke bjørkeskogen til biokull, biobrensel etc. slik at forringelsesgraden i vurderingsenheten er vurdert å være noe større i vurderingsperiode fremtid enn i vurderingsperiode fortid og nåtid. Samlet vurderes under 25 % av arealet til å være over 50% forringet og vurderingsenheten når derfor ikke terskelverdi for NT etter D-kriteriet. 

E-kriteriet

Det er ikke gjort en kvantitativ vurdering av sannsynlighet for at økosystemet skal gå tapt.

Konklusjon

Nordlig, frisk og fattig boreal lauvskog i kontinentale områder er vurdert som uten risiko for å gå tapt - LC. 

Påvirkningsfaktorer

Mer om karakterisering av påvirkningsfaktorer i metodeveilederen

Påvirkningsfaktor Tidspunkt Omfang Alvorlighetsgrad
Klimatiske endringer > Hetebølger Pågående Minoriteten av arealet påvirkes (<50%) 30-50% forringelse av tilstand
Påvirkning fra stedegne arter > Patogener/parasitter Pågående Minoriteten av arealet påvirkes (<50%) 50-80% forringelse av tilstand
Påvirkning fra stedegne arter > Påvirker habitatet Pågående Minoriteten av arealet påvirkes (<50%) 50-80% forringelse av tilstand
Påvirkning på habitat > Landbruk > Skogbruk/avvirkning Pågående Minoriteten av arealet påvirkes (<50%) 50-80% forringelse av tilstand

Hogstinngrep
Det drives lite skogbruk i vurderingsenheten og det vurderes at kun 5-10 % av arealet som var eldre skog i 1975 har blitt avvirket de siste 50 år. Det er rapportert om økt hogst av denne typen skog i forbindelse med å biobrensel, og å skaffe råstoff til biofyringsanlegg. Bendiksen m.fl. (2008) rapporterer om uttak av fjellbjørkeskog til biobrensel i Troms allerede i 2008. Det vurderes at hogstinngrep knyttet til biobrensel og til produksjon av biokull vil være en økende påvirkningsfaktor i vurderingsperiode fremtid, og at arealomfanget kan bli høyt lokalt, men fortsatt begrenset når vi vurderer hele vurderingsenheten. 

Målerutbrudd og sykdommer
Angrep av målere på bjørk er naturlig forekommende, og utbrudd av bjørkemålere, har skjedd også langt tilbake i tid langs den skandinaviske fjellkjeden og i nordre Finland (Tenow 1972). Hvis angrepene er begrensede og ikke skjer altfor hyppig kan de være positive for deler av artsmangfoldet ved å danne store mengder død ved. Med et mildere klima har særlig brun høstmåler ekspandert sitt utbruddsområde nordover til den lavarktiske tregrensen i Finnmark (Vindstad et al. 2022) og lenger inn i kontinentale deler av Finnmark, og nordlige deler av Finland og Sverige. Arten gul frostmåler har også spredt seg nordover, men foreløpig begrenset til kysten av Troms og den er trolig ikke forekommende i de kontinentale områdene. Spredningen av brun høstmåler inn i områder som historisk sett kun har hatt utbrudd av den hjemmehørende arten fjellbjørkemåler gir i første omgang lengre utbruddsperioder gjennom at utbruddene er noe forskjøvet i tid. Bjørketrærne som rammes rekker derfor i mindre grad å hente seg inn mellom utbruddene, hvilket gjør at en større andel av bjørketrærne dør. I Finnmark er det observert høy dødelighet på bjørketrær og til dels svært lav foryngelse i etterkant (Vindstad et al. 2019) Det er sannsynlig at problemene med dårlig foryngelse er størst på fattig og tørrere mark, og særlig der det samtidig er høyt beitetrykk fra reinsdyr på sommerbeite. Dette er derfor et større problem på den finske siden av grensen, da sommerbeitearealene i Norge ligger nærmere kysten, utenfor de kontinentale områdene. 

Feltkartlegginger (Jepsen et al. 2013, Vindstad et al. 2019) og skogskademodeller som er under utvikling (Jepsen, Vindstad, m.fl. in prep) viser at stammedødeligheten visse steder i Finnmark er over 75 %. Ved så stor dødelighet av levende trær endres hele økosystemet betydelig. Ris- og dvergbjørkdominert undervegetasjon endres til gressdominert undervegetasjon, i stor grad med smyledominans (Jepsen et al. 2013). Det er også en stor negativ påvirkning på mykorrhiza-soppsamfunnet som er knyttet til de levende bjørketrærne (Saravesi et al. 2015). Over 75 % stammedødelighet er vurdert å forringe økosystemet i omtrent samme grad som en åpen hogst (50-80 % forringelse). Under 10 % av vurderingsenhetens areal er vurdert å være rammet av over 75 % stammedødelighet. 

I Nord-Norge har det også i ca. 15 år blitt observert en sykdom på osp som har ført til at ospa blir stående nesten uten løv og at mange ospetrær dør. Skadene er omfattende og kan føre til at ospa nesten blir utryddet i nord (NIBIO 2023). Årsaken til ospeskrantingen er relatert til en sopp som heter Cytospora chrysosperma (NIBIO 2023). Ospeskranting er også vanlig i nordlige deler av Finland. I 2018 ble det rapportert en lignende skade på osp fra høyereliggende strøk i Sør-Norge, både i Gudbrandsdalen og i Jotunheimen. 

Klimaendringer
Klimamodeller viser at de nordlige lauvskogene i større grad enn tidligere vil bli påvirket av tørkeskader. De økologiske effektene av dette er vanskelig å tallfeste på kort sikt, men det vurderes at tørkestress kan forsterke effektene av målere og sykdommer som er antatt å også øke som følge av et endret klima.

Vurderingskriteriene

  • Utslagsgivende kriterier Alle kriterier
  • A - Reduksjon i totalarealet

    Reduksjon av naturtypens totalareal i løpet av en 50-årsperiode

    A1 Reduksjon siste 50 år LC
    A2a Reduksjon kommende 50 år LC
    A2b Reduksjon i en 50-årsperiode (fortid, nåtid, fremtid) LC
    Konklusjon LC
  • B - Begrenset geografisk utbredelse

    Utbredelsesareal i dag (B1) eller antall 10 × 10 km ruter hvor naturtypen finnes i dag (B2). Minst ett av underkriteriene a-c må være angitt for at kategorien B1 og/eller B2 skal gjelde.

    B1 Utbredelsesareal LC
    B1a Pågående nedgang i areal eller kvalitet
    B1b Påvirkningsfaktor som medfører nedgang i areal eller kvalitet
    B1c Antall lokaliteter/trusler
    Konklusjon LC
    B2 Antall 10 x 10 km forekomstruter LC
    B2a Pågående nedgang i areal eller kvalitet
    B2b Påvirkningsfaktor som medfører nedgang i areal eller kvalitet
    B2c Antall lokaliteter/trusler
    Konklusjon LC
    B3 Trusseldefinerte lokaliteter
    Konklusjon NE
  • C - Abiotisk forringelse

    Andel av totalarealet som er forringet, og graden av forringelse, basert på endring i en abiotisk variabel, i løpet av en vurderingsperiode på 50 år.

    C1 Andel av totalareal forringet siste 50 år NE
    C1 Grad av abiotisk forringelse siste 50 år NE
    Konklusjon NE
    C2a Andel av totalareal forringet kommende 50 år NE
    C2a Grad av abiotisk forringelse kommende 50 år NE
    Konklusjon NE
    C2b Andel av totalareal forringet i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) NE
    C2b Grad av abiotisk forringelse i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) NE
    Konklusjon NE
  • D - Biotisk forringelse

    Andel av totalarealet som er forringet, og graden av forringelse, basert på endring i en biotisk variabel, i løpet av en vurderingsperiode på 50 år.

    D1 Andel av totalareal forringet siste 50 år ≥ 20 %
    D1 Grad av biotisk forringelse siste 50 år ≥ 50 %
    Konklusjon LC
    D2a Andel av totalareal forringet kommende 50 år ≥ 20 %
    D2a Grad av biotisk forringelse kommende 50 år ≥ 50 %
    Konklusjon LC
    D2b Andel av totalareal forringet i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) ≥ 20 %
    D2b Grad av biotisk forringelse i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) ≥ 50 %
    Konklusjon LC
  • E - Kvantitativ risikoanalyse

    Angir den estimerte sannsynligheten for at økosystemet går tapt

    E Kvantitativ risikoanalyse NE

Naturtypens areal

Totalareal er naturtypens kjente areal per i dag. Utbredelsesarealet er et minimum konvekst polygon som omslutter alle forekomstene av typen. Antall forekomster er antall 10 x 10 km ruter der naturtypen forekommer. Forklaring til areal

Kjent areal km² Mørketall Beregnet areal km² (kjent * mørketall)
Totalareal 3400 1,1 3740
Utbredelsesareal 330000 1,1 363000
Antall forekomster 340 1,1 374

Nordlig, frisk og fattig boreal lauvskog i kontinentale områder har en todelt utbredelse og er antatt å hovedsakelig forekomme i høyereliggende kontinentale deler av Oppland og Hedmark (Femunden, Folldal, Alvdal, Otta, Heidal, Dovre, Gudbrandsdalen, Vang i Valdres) og indre deler av Troms og Finnmark, uten forekomster derimellom. Fordi mange friske skoger tidlig ble ryddet til jordbruksformål, inkludert til beite og slått, og en del i seinere tid har grodd igjen, er det en del usikkerhet i datagrunnlaget for skillet mellom kulturmark i sein gjenvekstsuksesjon og lauvdominert skog på lite endret skogsmark. Forekomstruter og utbredelse er basert på forekomst av lauvdominert fattig mark i regionen (kombinasjonen av sone og seksjon) og det er gjort en vurdering av forekomst av kartlagte naturtypelokaliteter av boreal lauvskog etter Miljødirektoratets instruks og DN Håndbok 13. Arealestimatet for totalareal er basert på data fra ANO, justert for treslagsdominans basert på treslagsfordeling for regionen fra Landsskogtakseringen. 

Nordlig, frisk og fattig boreal lauvskog i kontinentale områder er beregnet å ha et totalareal på ca. 3400 km2 og er antatt å forekomme i 340 forekomstruter. Utbredelsesarealet er beregnet til 330 000 km2.

Regioner og havområder

Region Forekomst
Østfold
Oslo og Akershus
Hedmark x
Oppland x
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms x
Finnmark x
Svalbard landområder
Skagerrak
Nordsjøen
Norskehavet
Jan Mayen med kystnære øyer
Barentshavet
Grønlandshavet
Svalbard kystområder
Polhavet

Sitering

Høitomt, T., Grytnes, J., Helle, A. G., Jansson, U., Johansen, L., Larsen, B., Ravolainen, V., Riksheim Tandstad, H., Storaunet, K.O. og Velle, L. (alfabetisk) (2025). Fastmark. Norsk rødliste for naturtyper 2025. Artsdatabanken, Trondheim. (2025). Blåbær-bærlyngskog , dominert av boreale lauvtrær, i mellom- og nordboreal sone og svakt kontinental seksjon https://lister.artsdatabanken.no/naturtyper/2025/43. Nedlastet 10.05.2025

Tilbakemelding på vurderingen

Registrer navn og e-postadresse for å få tilsendt en gyldig lenke for å sende tilbakemelding.



Se vilkårene her
NiN-kode:
TB01-M020-01

Anvendte variabler:

  • Naturgitt dominerende treslagsgruppe SA-AA
    • Dominans av boreale lauvtrær
  • Bioklimatiske soner RM-SO
    • Mellomboreal sone
    • Nordboreal sone
  • Bioklimatiske seksjoner RM-SE
    • Svakt kontinental seksjon

Om Artsdatabanken

Besøksadresse Havnegata 9, 7010 Trondheim
Postadresse Artsdatabanken, Postboks 1285 Torgarden, 7462 Trondheim
E-post postmottak@artsdatabanken.no
Org.nummer 919 666 102
   
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Personvernerklæring
  • Tilgjengelighetserklæring
  • Hent data fra Artsdatabanken
  • Levere datasett
  • Publikasjoner