- Rødlista for naturtyper 2025 >
- Lågurt-bærlyng-lågurtskog , dominert av bartrær, i mellom- og nordboreal sone
-
Rødlista for naturtyper 2025 keyboard_arrow_right
- Har du utfyllende kunnskap om naturtyper? keyboard_arrow_right
- Hvilke naturtyper blir vurdert, og hvorfor? keyboard_arrow_right
- Hvem utfører vurderingene? keyboard_arrow_right
- Vurderingsområder keyboard_arrow_right
- Hvordan har vi gjennomført rødlistevurderingene? keyboard_arrow_right
- Oversettelse mellom NiN-versjoner keyboard_arrow_right
- Vurdering av naturtyper i ferskvann keyboard_arrow_right
- Slik gir du innspill på foreløpige vurderinger keyboard_arrow_right
Lågurt-bærlyng-lågurtskog , dominert av bartrær, i mellom- og nordboreal sone Fastmarksskogsmark (Fastmarkssystemer)
Gi innspill til vurderingen nederst på siden
Utført av ekspertkomité for Fastmark
sist endret: lørdag 10. mai 2025 11:36
Endelig kategori og kriterium: NT D1 + D2a + D2b
Naturtypen er vurdert til nær truet NT for Norsk rødliste for naturtyper 2025.
Kategorien kommer av biotisk forringelse.
-
NEikke vurdert
-
LCuten risiko
-
DDdatamangel
-
NTnær truet
-
VUsårbar
-
ENsterkt truet
-
CRkritisk truet
-
COgått tapt
Beskrivelse av naturtypen
Nordlig frisk lågurtbarskog er bardominert lågurtskog, bærlyng-lågurtskog og storbregneskog som forekommer i mellomboreal og nordboreal sone. Vanligste treslag er gran, men det forekommer gjerne furu og boreale lauvtrær i treslagsblandingen i den nordlige friske lågurtbarskogen.
Oppsummering
A-kriteriet
Nordlig frisk lågurtbarskog vokser på både middels produktiv og høyproduktiv mark og det er sannsynlig at de mest produktive lågurtbarskogene tidlig er tapt til jordbruksproduksjon. Mye av dette er vurdert å ligge utenfor vurderingsperioden som starter i 1975, men det har også vært noe arealtap knyttet til nydyrking og til rydding av beiteareal (data fra Landsskogtakseringen). Arealtap i vurderingsenheten etter 1975 er både knyttet til utbygging, omlegging til jordbruksproduksjon og tidlig andregangs flatehogst og andre skogbruktiltak. Beregnet arealtap fra 1975 til i dag er mellom 5 og 10 %, hvorav 2-3 % fra andregangs flatehogst og andre skogbrukstiltak som innebærer at skogen går fra lite endret til klart endret skogsmark (Landsskogtakseringen). Det er sannsynlig at arealtapet vil fortsette, særlig knyttet til andregangs flatehogst, da andelen skog som avvirkes før hogstmodenhet er ca. 25 % (Bjørken 2023) og det tilkommer nye slike arealer hvert år. Dette kan både være avvirkning i forbindelse med utbyggingsprosjekter og i forbindelse med skogproduksjon, men det finnes ikke statistikk på fordelingen mellom disse. Arealtap i nåtid (1985-2035) er vurdert å være noe høyere (10-15 %) enn i tidsvinduet fortid (1975-2025), men fortsatt under terskelverdi for NT (>20 %) etter A-kriteriet.
B-kriteriet
Nordlig frisk lågurtbarskog har, basert på data fra Landsskogtakseringen, ANO og naturtypekartlegginger, stor utbredelse og mange forekomstruter. Antall forekomstruter (over 300) er langt over terskelverdi for NT (<55). Vurderingsenheten oppfyller derfor ikke kriteriene for NT etter B1 eller B2.
C/D-kriteriet
Den viktigste biotiske forringelsen i frisk lågurtbarskog er hogst. Forringelsen fra hogst er antatt å være størst i vurderingsperioden for nåtid (1985-2035) der vi antar at rundt 25 % av arealet er over 50 % forringet av hogst. I tillegg til dette kommer arealtap knyttet til nedbygging og andregangs flatehogst (100 % forringelse) som lå på rundt 5-10 % i vurderingsperiode fortid og antas å være noe høyere i vurderingsperiode nåtid (10-15 %). Arealtap og forringelse knyttet til effekter av klimaendringer er vanskelige å kvantifisere, men er vurdert å ha større påvirkning i boreonemoral og sørboreal sone enn i mellomboreal og nordboreal sone og er ikke vurdert å gi arealtap i vurderingsperioden for nordlig frisk lågurtbarskog, men påvirkning kan være større i fremtiden. Forringelse knyttet til slitasje og fremmede arter er vurdert å påvirke lite areal og forringelsesgrad er vurdert å være under 20 %. Samlet betyr dette at mellom 30-35 % av arealet er over 50 % forringet og dette er over terskelverdi for NT etter D-kriteriet.
E-kriteriet
Det er ikke gjort en rent kvantitativ vurdering av sannsynlighet for at økosystemet skal gå tapt.
Konklusjon
Nordlig frisk lågurtbarskog vurderes som nær truet – NT basert på D-kriteriet.
Påvirkningsfaktorer
Mer om karakterisering av påvirkningsfaktorer i metodeveilederen
Påvirkningsfaktor | Tidspunkt | Omfang | Alvorlighetsgrad |
---|---|---|---|
Påvirkning på habitat > Landbruk > Skogbruk/avvirkning | Pågående | Minoriteten av arealet påvirkes (<50%) | 50-80% forringelse av tilstand |
Påvirkning på habitat > Habitatpåvirkning på ikke landbruksarealer (terrestrisk) > Utbygging/utvinning | Pågående | Minoriteten av arealet påvirkes (<50%) | Langsom, men signifikant, reduksjon (< 20% over 10 år) |
Hogst and andre skogbrukstiltak
Avvirkning i form av åpen er den viktigste negative påvirkningsfaktoren for nordlig frisk lågurtbarskog, og ca. 20 % av skogen som var i hogstklasse 5 i 1975 er nå avvirket (Landsskogtakseringen). I tillegg er mellom 5 og 10 % av skogen som var i hogstklase 4 i 1975 nå avvirket. Tidlig andre gangs flatehogst, grøfting og endring til fremmede treslag regnes som arealtap, og dette gjelder mellom 2 og 3 % av den nordlige friske lågurtbarskogen. Det har vært økt hogstaktivitet i norsk skog de siste 10-15 årene og det er derfor sannsynlig at både forringelse og arealtap som følge av hogst er noe høyere i vurderingsperioden nåtid (1985-2035) enn det vi har data for i perioden 1975-2021. Årlig avvirkning i form av åpen hogst i norsk skog generelt økte fra 0,4 % til 0.6 % av produktivt skogareal mellom 2012 og 2021 (Landsskogtakseringen). Hvis vi legger til grunn en hogstandel for nordlig, frisk lågurtbarskog på 0,6 % mellom 2025 og 2035, anslås den samlede hogsten av vurderingsenheten i vurderingsperioden nåtid (1985-2035) være på ca. 25 %.
Utbygging og slitasje
Utbygging av infrastruktur (vei, bolig, hytter, næring, energi etc.) påvirker vurderingsenheten og ca. 5 % av arealet er tapt til nedbygging og omdisponering i vurderingsperiode fortid. Det er sannsynlig at utbyggingen vil fortsette også i fremtiden, i omtrent samme hastighet. Det er også sannsynlig at mange friske lågurtskoger i tilknytting til områder med høy befolkningstetthet er utsatt for slitasje.
Klima
Klimaendringene kan føre til økt frekvens av tørkesomrer, men også til ekstremvær med mye nedbør eller sterke vindkast. Tørke, brann, vindfelling og insektangrep er en del av det naturlige forstyrrelsesregimet i boreal skog, og frembringer både habitat og substrat for naturmangfoldet. Klimaendringene forsterker imidlertid disse forstyrrelsene, og deler av Sør-Norge kan bli direkte uegnet for gran i fremtiden (GreenPlan). Granskog i mellom- og nordboreal sone er i langt mindre grad rammet av klimaendringene enn granskog i boreonemoral og sørboreal sone og det er ikke vurdert at klima påvirker grandominert nordlig frisk lågurtbarskog i betydelig grad i nær fremtid.
Fremmede arter
Fremmede arter er i spredning og i tettbygde strøk er frisk lågurtbarskog forringet av fremmede arter, både i feltsjikt, busksjikt og tresjikt. Dette er imidlertid ikke vurdert som en viktig forringelsesfaktor i nordlig frisk lågurtbarskog.
Vurderingskriteriene
- Utslagsgivende kriterier Alle kriterier
-
A - Reduksjon i totalarealet
Reduksjon av naturtypens totalareal i løpet av en 50-årsperiode
A1 Reduksjon siste 50 år LC A2a Reduksjon kommende 50 år LC A2b Reduksjon i en 50-årsperiode (fortid, nåtid, fremtid) LC Konklusjon LC -
B - Begrenset geografisk utbredelse
Utbredelsesareal i dag (B1) eller antall 10 × 10 km ruter hvor naturtypen finnes i dag (B2). Minst ett av underkriteriene a-c må være angitt for at kategorien B1 og/eller B2 skal gjelde.
B1 Utbredelsesareal LC B1a Pågående nedgang i areal eller kvalitet B1b Påvirkningsfaktor som medfører nedgang i areal eller kvalitet B1c Antall lokaliteter/trusler Konklusjon LC B2 Antall 10 x 10 km forekomstruter LC B2a Pågående nedgang i areal eller kvalitet B2b Påvirkningsfaktor som medfører nedgang i areal eller kvalitet B2c Antall lokaliteter/trusler Konklusjon LC B3 Trusseldefinerte lokaliteter Konklusjon NE -
C - Abiotisk forringelse
Andel av totalarealet som er forringet, og graden av forringelse, basert på endring i en abiotisk variabel, i løpet av en vurderingsperiode på 50 år.
C1 Andel av totalareal forringet siste 50 år NE C1 Grad av abiotisk forringelse siste 50 år NE Konklusjon NE C2a Andel av totalareal forringet kommende 50 år NE C2a Grad av abiotisk forringelse kommende 50 år NE Konklusjon NE C2b Andel av totalareal forringet i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) NE C2b Grad av abiotisk forringelse i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) NE Konklusjon NE -
D - Biotisk forringelse
Andel av totalarealet som er forringet, og graden av forringelse, basert på endring i en biotisk variabel, i løpet av en vurderingsperiode på 50 år.
D1 Andel av totalareal forringet siste 50 år ≥ 30 % D1 Grad av biotisk forringelse siste 50 år ≥ 50 % Konklusjon NT D2a Andel av totalareal forringet kommende 50 år ≥ 30 % D2a Grad av biotisk forringelse kommende 50 år ≥ 50 % Konklusjon NT D2b Andel av totalareal forringet i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) ≥ 30 % D2b Grad av biotisk forringelse i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) ≥ 50 % Konklusjon NT -
E - Kvantitativ risikoanalyse
Angir den estimerte sannsynligheten for at økosystemet går tapt
E Kvantitativ risikoanalyse NE
Naturtypens areal
Totalareal er naturtypens kjente areal per i dag. Utbredelsesarealet er et minimum konvekst polygon som omslutter alle forekomstene av typen. Antall forekomster er antall 10 x 10 km ruter der naturtypen forekommer. Forklaring til areal
Kjent areal km² | Mørketall | Beregnet areal km² (kjent * mørketall) | |
---|---|---|---|
Totalareal | 3500 | 1,2 | 4200 |
Utbredelsesareal | 390000 | 1,1 | 429000 |
Antall forekomster | 300 | 1,2 | 360 |
Grunnlaget for beregning av naturtypens totalareal består av arealberegninger fra Landskogtakseringen, komplettert med informasjon fra Arealrepresentativ overvåking av natur i Norge (ANO) og kartlagte naturtypelokaliteter etter både Miljødirektoratets instruks og Direktoratet for Naturforvaltnings håndbok 13. Beregningen av utbredelsesområde og antall forekomstruter er gjort ved å bruke treslagskart fra Skogresurskart (SR16) og Kalkinnholdskart fra NGU som utgangspunkt, med justering av treslagsammensetting og kalktrinn basert marine avsetninger i løsmassekart og på kartlagte naturtypelokaliteter etter både Miljødirektoratets instruks og Direktoratet for Naturforvaltnings håndbok 13.
Nordlig frisk lågurtbarskog opptrer på kalkrik berggrunn og på rike løsmasser i mellom- og nordboreal sone. Vurderingsenheten er vanlig i høyereliggende områder i Sør-Norge, i Trøndelag, i Nordland og med forekomster også i Troms og i Finnmark. Totalareal bardominert lågurtskog, bærlyng-lågurtskog og storbregneskog i mellom- og nordboreal sone er mellom 3500 km2 (basert på Landsskogtakseringen) og 4900 km2 (basert på ANO, med justering for treslagsdominans fra Landsskogtakseringen). Mesteparten av den kartfestede nordlige friske lågurtbarskogen finnes i midtseksjonene. Frisk lågurtbarskog er antatt å forekomme i over 300 forekomstruter og utbredelsesarealet er beregnet til 390 000 km2.
Regioner og havområder
Region | Forekomst |
---|---|
Østfold | |
Oslo og Akershus | x |
Hedmark | x |
Oppland | x |
Buskerud | x |
Vestfold | |
Telemark | x |
Aust-Agder | x |
Vest-Agder | x |
Rogaland | x |
Hordaland | x |
Sogn og Fjordane | x |
Møre og Romsdal | x |
Sør-Trøndelag | x |
Nord-Trøndelag | x |
Nordland | x |
Troms | x |
Finnmark | x |
Svalbard landområder | |
Skagerrak | |
Nordsjøen | |
Norskehavet | |
Jan Mayen med kystnære øyer | |
Barentshavet | |
Grønlandshavet | |
Svalbard kystområder | |
Polhavet |
Sitering
Høitomt, T., Grytnes, J., Helle, A. G., Jansson, U., Johansen, L., Larsen, B., Ravolainen, V., Riksheim Tandstad, H., Storaunet, K.O. og Velle, L. (alfabetisk) (2025). Fastmark. Norsk rødliste for naturtyper 2025. Artsdatabanken, Trondheim. (2025). Lågurt-bærlyng-lågurtskog , dominert av bartrær, i mellom- og nordboreal sone https://lister.artsdatabanken.no/naturtyper/2025/46. Nedlastet 13.05.2025
Tilbakemelding på vurderingen
Registrer navn og e-postadresse for å få tilsendt en gyldig lenke for å sende tilbakemelding.