- Rødlista for naturtyper 2025 >
- Karstgrotte
-
Rødlista for naturtyper 2025 keyboard_arrow_right
- Har du utfyllende kunnskap om naturtyper? keyboard_arrow_right
- Hvilke naturtyper blir vurdert, og hvorfor? keyboard_arrow_right
- Hvem utfører vurderingene? keyboard_arrow_right
- Vurderingsområder keyboard_arrow_right
- Hvordan har vi gjennomført rødlistevurderingene? keyboard_arrow_right
- Oversettelse mellom NiN-versjoner keyboard_arrow_right
- Vurdering av naturtyper i ferskvann keyboard_arrow_right
- Slik gir du innspill på foreløpige vurderinger keyboard_arrow_right
Karstgrotte Landformer i fast fjell og løsmasser (Landformer)
Gi innspill til vurderingen nederst på siden
Utført av ekspertkomité for Landformer
sist endret: fredag 25. april 2025 14:12
Endelig kategori og kriterium: LC
Naturtypen er vurdert til uten risiko LC for Norsk rødliste for naturtyper 2025.
-
NEikke vurdert
-
LCuten risiko
-
DDdatamangel
-
NTnær truet
-
VUsårbar
-
ENsterkt truet
-
CRkritisk truet
-
COgått tapt
Beskrivelse av naturtypen
Begrepet karstgrotte brukes om huler dannet ved kjemisk oppløsning av fast fjell. Slike grotter kalles også kalkgrotter, men det finnes også andre grottetyper i kalkstein og derfor er ikke det begrepet brukt her. Flere ulike definisjoner av begrepet grotte er i bruk. En vanlig brukt definisjon sier at en grotte er et hulrom i berg med en lengde innover i berget som er minst det dobbelte av åpningens største tverrsnitt, og som er stort nok til at et menneske kan få plass. Iblant stilles et tilleggskrav om fravær av dagslys inne i grotta. Minskende dagslys er en gradient som i NiN er degget opp av variabelen LM-GS Grottebetinget skjerming. Hydrologisk sett er grotter aktive eller fossile elveløp og er dermed sterkt knyttet til elveløpsformen EL-A03 Elveløp i fast fjell gjennom kjemiske oppløsningsformer. Innsjøer i grotter karakteriseres som IB-G02 Kalkgrottebasseng. Karstgrotter har ofte karakteristiske særtrekk i tverrprofilet avhengig av hvordan dannelsen i forhold til grunnvannsnivå. Mekanisk kollaps kan prege deler av en karstgrotte. Oppløsningsprosessen som resulterer i dannelse av karstgrotter kalles karstifisering. I karstgrotter kan det også dannes avsetninger av oppløst kalkmateriale i form av for eksempel dryppstein. De fleste karstgrotter dannes i kalkstein, marmor eller dolomitt. Karstgrotter finnes også på Svalbard. NB: inkluderer grotteinnhold som sedimentakkumulasjoner og utfellinger.
Oppsummering
A-kriteriet
Landformen har vært igjennom en kvantitativ vurdering av tilgjengelige data om omfang og trusselbilde. Det jobbes aktivt med å etablere datagrunnlag som gir bedre grunnlag for kvantifisering av kjemiske oppløsningsformer, men dette er ikke tilgjengelig foreløpig. Det er ikke vurdert at tap av totalareal er stort nok til at kriteriene er oppfylt.
B-kriteriet
Landformen er vanlig og kriteriet kommer ikke til anvendelse
C-kriteriet
Kalkoppløsningsformer er relativt vanlig i deler av Norge som har mye kalkholdig berggrunn (bl.a. Nordland), så landformene er ikke sjeldne nok til at B-kriteriet blir gjeldende. Kjemiske oppløsningsformer kan forringes gjennom slitasje/turisme, men lys kan føre til algevekst og stadig tilførsel av ny CO2 kan føre til endring i avleiring/oppløsning. I tillegg ødelegges de som viktige naturdokumenter for forskning. For kalkgrotter vurderes det slik at både faren for abiotisk forringelse og faren for at den går tapt medfører at de vurderes til VU etter alle C-kriteriene.
Når det gjelder kvalitet på grottene vil forringelse av grottepassasjens tak, vegger og gulv, i eksempel graffiti, andre synlige og ikke-synlige spor, og bevaring av grotteinnhold som sedimentakkumulasjoner og utfellinger kunne telles med, og ikke bare destruksjon av grotta i seg selv. Det vil si forringelse ved slitasje på grottesedimenter, golv, eller annen type grotteinnhold. Det er ikke foretatt en slik helhetlig kartlegging av grotter i Norge.
Det vil være vanskelig å argumentere for at denne forringelsen er over 20 % for antall grotter i Norge innenfor tidsrommet siste 50 år. Kriteriet i dag spesifiserer at grad av forringelse skal ikke måles mot en ideell eller urørt natur, men mot situasjonen ved starten av vurderingsperioden som vil være 1975. Det kan være rimelig å anta besøksaktiviteten i grotter i Norge fikk et løft etter 1950 med utenlandske grotteklubber og etter hvert etablering av grotteforbund (1980), med den ferdselen dette medfører. Flere besøksgrotter i Norge var da etablert.
Samlet vurderes landformen til LC etter C-kriteriet.
Påvirkningsfaktorer
Mer om karakterisering av påvirkningsfaktorer i metodeveilederen
Påvirkningsfaktor | Tidspunkt | Omfang | Alvorlighetsgrad |
---|---|---|---|
Menneskelig forstyrrelse > Rekreasjon/turisme | Pågående | Minoriteten av arealet påvirkes (<50%) | Ukjent |
Menneskelig forstyrrelse > Forskning | Opphørt (kan inntreffe igjen) | En ubetydelig del av arealet påvirkes | <20% forringelse av tilstand |
Påvirkning på habitat > Habitatpåvirkning på ikke landbruksarealer (terrestrisk) > Utbygging/utvinning > Utvinning (gruvedrift og steinbrudd) | Pågående | En ubetydelig del av arealet påvirkes | <20% forringelse av tilstand |
I noen tilfelle vil kalkgrotter komme i konflikt med mineraluttak. Kalkstein er et viktig råstoff i industrien og uttak av kalkstein må nødvendigvis foregå i områder der sannsynligheten for kalkgrotter er til stede. Forskning og turisme kan også påvirke grottene og påvirke innhold i grotter slik som sedimenter og dryppstein. Urørte grottesystemer med slikt innhold er sårbare mot slik påvirking hvis man ønsker å bevare det urørte preget.
Vurderingskriteriene
- Utslagsgivende kriterier Alle kriterier
-
A - Reduksjon i totalarealet
Reduksjon av naturtypens totalareal i løpet av en 50-årsperiode
A1 Reduksjon siste 50 år LC A2a Reduksjon kommende 50 år LC A2b Reduksjon i en 50-årsperiode (fortid, nåtid, fremtid) LC Konklusjon LC -
B - Begrenset geografisk utbredelse
Utbredelsesareal i dag (B1) eller antall 10 × 10 km ruter hvor naturtypen finnes i dag (B2). Minst ett av underkriteriene a-c må være angitt for at kategorien B1 og/eller B2 skal gjelde.
B1 Utbredelsesareal NE B1a Pågående nedgang i areal eller kvalitet B1b Påvirkningsfaktor som medfører nedgang i areal eller kvalitet B1c Antall lokaliteter/trusler Konklusjon NE B2 Antall 10 x 10 km forekomstruter NE B2a Pågående nedgang i areal eller kvalitet B2b Påvirkningsfaktor som medfører nedgang i areal eller kvalitet B2c Antall lokaliteter/trusler Konklusjon NE B3 Trusseldefinerte lokaliteter Konklusjon NE -
C - Abiotisk forringelse
Andel av totalarealet som er forringet, og graden av forringelse, basert på endring i en abiotisk variabel, i løpet av en vurderingsperiode på 50 år.
C1 Andel av totalareal forringet siste 50 år ≥ 30 % C1 Grad av abiotisk forringelse siste 50 år ≥ 20 % Konklusjon LC C2a Andel av totalareal forringet kommende 50 år ≥ 30 % C2a Grad av abiotisk forringelse kommende 50 år ≥ 20 % Konklusjon LC C2b Andel av totalareal forringet i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) ≥ 50 % C2b Grad av abiotisk forringelse i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) ≥ 20 % Konklusjon LC -
D - Biotisk forringelse
Andel av totalarealet som er forringet, og graden av forringelse, basert på endring i en biotisk variabel, i løpet av en vurderingsperiode på 50 år.
D1 Andel av totalareal forringet siste 50 år NE D1 Grad av biotisk forringelse siste 50 år NE Konklusjon NE D2a Andel av totalareal forringet kommende 50 år NE D2a Grad av biotisk forringelse kommende 50 år NE Konklusjon NE D2b Andel av totalareal forringet i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) NE D2b Grad av biotisk forringelse i en 50-årsperiode (fortid, nåtid og fremtid) NE Konklusjon NE -
E - Kvantitativ risikoanalyse
Angir den estimerte sannsynligheten for at økosystemet går tapt
E Kvantitativ risikoanalyse NE
Naturtypens areal
Totalareal er naturtypens kjente areal per i dag. Utbredelsesarealet er et minimum konvekst polygon som omslutter alle forekomstene av typen. Antall forekomster er antall 10 x 10 km ruter der naturtypen forekommer. Forklaring til areal
Kjent areal km² | Mørketall | Beregnet areal km² (kjent * mørketall) | |
---|---|---|---|
Totalareal | 0,15 | 2 | 0,3 |
Utbredelsesareal | 246000 | 1 | 246000 |
Antall forekomster | 309 | 1,3 | 401,7 |
NGU besitter i dag ca 4000 registreringer med norske grotter i en arbeidsdatabase. Disse registreringene er ikke kvalitetssjekket med tanke på overlapp, ei heller de fleste oppgitte parametre som posisjonskoordinater, grottas lengde og andre detaljer. Lengde oppgitt på grottene undervurderer ofte virkelig lengde. Antallet innbefatter også andre typer grotter enn karstgrotter, og også andre karstformer slik som nedløp og doliner, men karstgrotter dominerer i tallmaterialet.
Det fins få eksempler på helt eller delvis ødelagte karstgrotter, som i hvor grottene er fysisk fjernet. Det må antas at grotter har forsvunnet i de fleste områder hvor det har vært dagbrudd eller gruveaktivitet i kalkstein, men dette materialet er fra anekdotiske beretninger.
Tar en utgangspunkt i oppgitte lengder for grotter som er kartlagt, for eksempel med data fra www.speleo.no, kan en gjøre noen grove anslag. I dette tallmaterialet er da grotter med mer enn en km i kartlagt eller anslått passasjelengde tatt med. Med et anslag på gjennomsnittlig passasjebredde på 1 m, så er det minst et areal på 0,15 km2 grotter i Norge. Dette vil være et konservativt anslag.
Når det gjelder kvalitet på grottene vil forringelse av grottepassasjens tak, vegger og gulv, i eksempel graffiti, andre synlige og ikke-synlige spor, og bevaring av grotteinnhold som sedimentakkumulasjoner og utfellinger kunne telles med, og ikke bare destruksjon av grotta i seg selv. Det vil si forringelse ved slitasje på grottesedimenter, golv, eller annen type grotteinnhold. Det er ikke foretatt en slik helhetlig kartlegging av grotter i Norge.
Det vil være vanskelig å argumentere for at denne forringelsen er over 20 % for antall grotter i Norge innenfor tidsrommet siste 50 år. Kriteriet i dag spesifiserer at Grad av forringelse skal ikke måles mot en ideell eller urørt natur, men mot situasjonen ved starten av vurderingsperioden som vil være 1975. Det kan være rimelig å anta besøksaktiviteten i grotter i Norge fikk et løft etter 1950 med utenlandske grotteklubber og etter hvert etablering av grotteforbund (1975), med den ferdselen dette medfører. Flere besøksgrotter i Norge var da etablert. Karstgrotter finnes også på Svalbard.
Regioner og havområder
Region | Forekomst |
---|---|
Østfold | |
Oslo og Akershus | x |
Hedmark | |
Oppland | x |
Buskerud | x |
Vestfold | |
Telemark | |
Aust-Agder | |
Vest-Agder | |
Rogaland | |
Hordaland | |
Sogn og Fjordane | |
Møre og Romsdal | |
Sør-Trøndelag | x |
Nord-Trøndelag | |
Nordland | x |
Troms | x |
Finnmark | x |
Svalbard landområder | x |
Skagerrak | |
Nordsjøen | |
Norskehavet | |
Jan Mayen med kystnære øyer | |
Barentshavet | |
Grønlandshavet | |
Svalbard kystområder | |
Polhavet |
Referanser
- Olsen, L., K. Van der Borg, B. Bergstrom, H. Sveian, S. E. Lauritzen and G. Hansen (2001). "AMS radiocarbon dating of glacigenic sediments with low organic carbon content - an important tool for reconstructing the history of glacial variations in Norway." Norsk Geologisk Tidsskrift 81(2): 59-92.
- Lauritzen S-E 1991. Karst resources and their conservation in Norway Norsk Geografisk Tidsskrift 45: 119-142
- Lauritzen, Stein-Erik 2010. Grotter: Norges ukjente underverden ISBN 9788252932676 Tun Forlag: 239
Sitering
Romundset, A., Erikstad, L. og van Boeckel, M. (alfabetisk) (2025). Landformer. Norsk rødliste for naturtyper 2025. Artsdatabanken, Trondheim. (2025). Karstgrotte https://lister.artsdatabanken.no/naturtyper/2025/653. Nedlastet 11.05.2025
Tilbakemelding på vurderingen
Registrer navn og e-postadresse for å få tilsendt en gyldig lenke for å sende tilbakemelding.
FL-G02